Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Президент України спростував заяву The Wall Street Journal про 80 тисяч загиблих

80 тисяч полеглих. Таку кількість втрат нещодавно озвучило американське видання The Wall Street Journal. В свою чергу Президент України Володимир Зеленський ці дані спростовує. Хто ближче до правди та чи взагалі потрібно підіймати таку тему в медіа?

Військове керівництво України майже два роки не оголошувало кількість загиблих військових за час повномасштабної війни з росією. 25 лютого 2024-го року Володимир Зеленський вперше зробив офіційну заяву по втратам України.

“31 тисяча українців військових загинула в цій війні. Ні 300 тисяч, ні 150 тисяч — що там бреше путін своїм брехливим колом. Кожна ця втрата — це великі втрати для нас”, — повідомив президент України Володимир Зеленський.

За шість місяців після цієї заяви видання The Wall Street Journal випустило статтю, де вказано іншу цифру. Спираючись на неофіційні підрахунки, у тому числі західних розвідок, кількість загиблих українських захисників, за версією видання, досягнула вісімдесяти тисяч. Поранених — близько чотирьохсот тисяч.

Президент Зеленський називає ці дані брехнею. Однак експерти, близькі до фронту, переконані — цифри що від української влади, що від журналістів, не відповідають дійсності.

“Скоро минає 1000 днів повномасштабного вторгнення. За цей час Україна зазнала непоправних втрат. Жодного дня не обійшлося без загиблих наших захисників та цивільних. Були дні, коли втрати сягали сотні, п’ятдесяти або двадцяти людей. І це не враховуючи втрат під час наших наступів. За моїми оцінками, реальна кількість загиблих може бути ще більшою”, — зазначив політичний експерт Олександр Кондратенко. 

The Wall Street Journal також озвучили і кількість втрат росіян — двісті тисяч вбитими та 400 тисяч пораненими. Але військові не довіряють цим цифрам теж.

Як тоді комунікувати із суспільством стосовно втрат?

“Влада повинна бути відвертою зі своїми громадянами. Картина, якою б вона не була, має бути представлена об’єктивно”, — каже Олександр Кондратенко. 

Психологи ж вважають — не всі громадяни готові до правди.

“Якщо ми вже два з половиною роки не озвучували цю інформацію, а тепер раптом оприлюднимо все відразу, це може шокувати суспільство. Тому, можливо, варто поступово рухатися до повної відкритості, дозуючи подачу інформації. Це дозволить суспільству краще сприйняти новини та поступово опрацювати негативні емоції, які можуть виникнути”, – сказала психологиня Анна Протасова.

Після заяви Зеленського у лютому 2024 року жодних офіційних заяв щодо втрат серед Сил Оборони не було. Не має і точних даних щодо кількості поранених, зниклих безвісті, полонених.

Водночас кількість втрат ворожого особового складу  за даними Генштабу ЗСУ становить майже 650 тисяч. 

Головне розуміти, що кількість населення країни агресора в кілька разів перевищує людей в Україні, тож кожен з нас має підтримувати ЗСУ та допомагати всіма силами нашим оборонцям.

Джерело: ДніпроТВ