Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Правила виїзду з України: процес отримання візи, необхідні документи та можливі випадки відмови

Перед виїздом з України важливо ознайомитися з правилами отримання візи та бути готовим до можливих обмежень. Дізнайтеся, як її оформити, які документи необхідні для виїзду, а також про потенційні ситуації, коли можуть відмовити у виїзді та як цього уникнути. Про це детальніше читайте в матеріалі ІА «Дніпро Оперативний».

Загальні правила виїзду з України

Загальні правила виїзду з України включають оформлення візи (в разі необхідності), наявність дійсного паспорта, відсутність обмежень або заборон щодо виїзду для конкретної особи. 

Зауважимо, що паспорт має бути дійсним протягом усього періоду перебування за кордоном. Також слід уважно стежити за оновленнями в правилах в’їзду та виїзду з України, оскільки вони можуть змінюватися залежно від ситуації в країні та світі. 

Перед виїздом рекомендується перевірити необхідність оформлення візи або дозволу на в’їзд у країну призначення.

Як оформити візу для виїзду з України

Оформлення візи для виїзду з України може відрізнятися залежно від країни, куди ви плануєте подорожувати, а також від вашого громадянства та інших факторів. Ось загальні кроки, які зазвичай потрібно виконати для отримання візи:

Інформацію про візові вимоги можна знайти на сайті МЗС України або посольства/консульства країни, до якої ви їдете

Необхідні документи для виїзду з України

Додаткові документи:

Правила виїзду з України можуть змінюватися, тому перед поїздкою рекомендується перевірити актуальну інформацію на офіційних сайтах Державної прикордонної служби України та МЗС України.

Кому можуть відмовити у виїзді з України

Зауважимо, що остаточне рішення про те, чи дозволити вам виїзд, буде прийматися прикордонниками на підставі наявної у них інформації.

Щоб уникнути проблем з виїздом з України:

Правила виїзду з України для чоловіків призовного віку

З 24 лютого 2022 року в Україні діє воєнний стан, який передбачає обмеження на виїзд з країни для чоловіків віком від 18 до 60 років. Тобто виїхати з України чоловікам призовного віку можна за наявності поважних причин, а саме: 

Для виїзду з України чоловікам призовного віку, які мають поважні причини, необхідно:

Виїзд з України з дитиною

Правила виїзду з України з дитиною залежать від віку дитини.

Зауважимо! Що під час дії воєнного стану діти до 16 років можуть виїжджати у супроводі одного з батьків без необхідності нотаріально посвідченої згоди іншого батька.

У деяких випадках може знадобитися додаткова документація:

За матеріалами Дніпро Оперативний.