Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Подорож у мільйони кілометрів: японський зонд доставив на Землю зразки астероїда

Японська космічна місія “Хаябуса-2” (Сокіл-2) японського агентства аерокосмічних досліджень (JAXA) доставила зразок астероїда на Землю, – повідомляє CNN.

Перший зразок, зібраний з матеріалу під поверхнею астероїда, приземлився на Землі 5 грудня. Місія японського агентства аерокосмічних досліджень “Hayabusa-2” скинула капсулу для збору зразків, перш ніж перейти до наступної частини своєї розширеної місії.

Капсула, яку направив до Землі космічний зонд, виглядала як маленька вогняна куля, коли вона знову потрапляла в атмосферу Землі 5 грудня. Команда місії використовувала маяк капсули для оцінки місця посадки та шукала його за допомогою вертольота. Вони розмістили його у передбачуваному місці посадки, разом із парашутом. Капсулу зібрали та перемістили до тимчасового “штабу” команди у місті Вумера.

Hayabusa-2 стартував 3 грудня 2014 року і прибув на астероїд Рюгу в червні 2018 року. Космічний корабель зібрав один зразок з поверхні астероїда 22 лютого 2019 року, а потім випустив мідну “кулю” в астероїд, щоб створити кратер для доступу до глибинних порід космічного тіла. Зразок був зібраний з цього кратера 11 липня 2019 року. Хаябуса-2 покинув астероїд у листопаді 2019 року і вирушив назад на Землю. Загалом наукова група місії вважає, що було зібрано 1 грам матеріалу, але вони не можуть бути впевнені, поки не відкриють його.

Один грам може здатися маленьким, але для нас один грам – величезний“, – сказав Масакі Фудзімото, заступник генерального директора департаменту наук про сонячну систему JAXA, під час онлайн-брифінгу, проведеного Австралійським науковим медіа-центром.

Перша місія агентства “Хаябуса” доправила зразки з астероїда Ітокава на Землю в червні 2010 року, але вчені заявили, що через несправність пристрою для відбору проб космічного корабля їм вдалося отримати лише мікрограми пилу з астероїда.

Астероїд Рюгу пов’язаний з процесом, який зробив нашу планету придатною для проживання“, – сказав Масакі Фудзімото. – “Земля народилася сухою; вона починалася не з води. Ми вважаємо, що віддалені тіла, такі як Рюгу, потрапили у внутрішню частину Сонячної системи, вдарили Землю, доставили воду і зробили її придатною для життя. Це основне питання, яке ми вирішуємо і для відповіді на нього нам потрібні зразки“.

Сам зонд Hayabusa-2 після відділення капсули продовжив політ і наразі прямує до невеликого навколоземного астероїда 1928KY26. Hayabusa-2 облетить ще три астероїди між 2026 і 2031 роками, врешті-решт досягнувши швидко-обертового мікроастероїда 1998 KY26 в липні 2031 року в мільйонах миль від Землі. Це буде перший обліт цього типу астероїдів.