Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Півмільйона українців не отримають пенсії – бракує стажу

У Міністерстві соціальної політики заявили, що близько половини мільйона українських пенсіонерів можуть лишитись без пенсійних виплат. Насамперед, це стосується тих, хто хоче вийти на пенсію за віком, але не має достатнього трудового стажу (15 років).

У півмільйона людей не буде необхідних 15 років, які дають їм право піти на пенсію в установленому віці”, – заявила міністерка соціальної політики України Марина Лазебна.

Окрім того, залишитись без пенсії можуть і ті, хто працював у формі неповної зайнятості – така робота не дає підстав для зарахування часу перебування на посаді в трудовий стаж. Переважно це стосується робітників, що працювали офіційно лише на частину ставки, отримуючи решту зарплати в тіні.

За словами Марини Лазебної, тепер міністерство розробляє законопроєкт для розв’язання цієї проблеми. Документ повинен внести до законодавства зміни, які дозволять тим, хто працює “в тіні” отримати право на нарахування страхового стажу.

Ми розробили законопроєкт і відправили його на експертизу в Міжнародну організацію праці, і будемо просувати його далі”, – заявила Лазебная.

Загалом же, вирішення цієї проблеми одне – створення в Україні альтернативної накопичувальної пенсійної системи, що дозволила б українцям розраховувати не лише на виплати з Пенсійного фонду, але й на власні заощадження. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на початку серпня цього року запевнив, що закони, які запровадять в Україні альтернативну пенсійну систему, можуть бути прийняті парламентом уже цього року.

Уряд сподівається, що народні депутати після літньої відпустки розглянуть це питання, щоб вже в цьому році були прийняті перші закони, які дозволять почати планомірний процес створення накопичувальної пенсійної системи в Україні. Якщо ми хочемо збільшити пенсію вдвічі, то немає іншого механізму, як вводити другий, накопичувальний, рівень державної пенсійної системи. Це – дієвий рецепт успішних країн, де є дійсно високі пенсії. Це – той шлях, який ми маємо пройти в Україні”, – заявив Шмигаль.