Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Після річної перерви у Дніпрі розпочинається фестиваль нових медіа та авдіовізуального мистецтва «Конструкція»

На Крутогірному узвозі, зібралося багато людей. О дев’ятнадцятій розпочався фестиваль експериментального мистецтва “Конструкція”. Він стартував 17 червня і триватиме до 27 червня.

Із 17 по 27 червня кілька найпомітніших об’єктів міста стануть майданчиками для інтерактивних медіаінсталяцій, авдіовізуальних перформансів, концертів електроакустичної музики, дискусій та освітніх подій. 20 митців та музикантів з України та країн Євросоюзу презентуватимуть свій погляд на особливості міста та життя людини в ньому: взаємодію особистого і спільного, минулого і теперішнього, індустріального і пострадянського.

У програмі — лекції, музичні виступи, перфоманси, експозиції та обговорення. Усе це — відбуватиметься у різних локаціях Дніпра, наприклад, заплановано архітектурну виставку “Monument Group”, та два концерти.

Фестиваль у Дніпрі проводять уже сьомий рік поспіль. Та цього разу програму вирішили розширити з 3-5 днів до 10. Організатори зазначають: це дало можливість запросити ще більше митців та влаштувати нові перфоманси. Вхід на всі події безкоштовний.

Повну програму заходів можна побачити на офіційному сайті фестивалю “Конструкція”.

На «Конструкції»-2021 виступлять швейцарський саунд-дизайнер Feldermelder зі своїм новим проєктом Holy Oscillators, шотландська композиторка польського походження Ela Orleans з авдіовізуальним перформансом Night Voyager, австро-угорський дует Ressi/Benes, що досліджує екстремальні психологічні стани засобами музики, й інші закордонні та українські артисти.

У межах виставкової програми киянин Саша КУРМАЗ, дніпрянин Данило ГАЛКІН, американський автор Clemens Pool з групою Known Cages та інші митці та мисткині представлять свої проєкти в знакових локаціях Дніпра. Серед них покинутий кінотеатр «Салют», органний зал у будівлі Свято-Миколаївської церкви та новий Центр сучасної культури в Дніпрі (DCCC), що розташувався в колишньому Будинку губернського земства. Фестиваль відбудеться відповідно до актуальних протиепідемічних вимог. Деякі заходи відбудуться в онлайн-форматі, до того ж на сайті можна буде відвідати 3D-екскурсію всіма артоб’єктами, створеними під час «Конструкції».

Партнерами фестивалю є Чеський центр у Києві, Дніпровський коледж культури та мистецтв, Австрійський культурний форум, Pro Helvetia, Sonica festival Glasgow, Британська Рада в Україні, Центр сучасної культури в Дніпрі.

«Конструкція» проводиться з 2014 і базується в Дніпрі. Протягом семи років у фестивалі взяли участь митці та музиканти з більш ніж 20 країн, було задіяно понад 30 різних міських локацій. За час існування «Конструкцію» відвідали близько 15 000 людей.

Засновники фестивалю – керівники громадської організації Kultura Medialna Андрій ПАЛАШ і Катерина РУСЕЦЬКА. Ось що вони розповідають про народження “Конструкції”.