Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Пенсіонери мусять отримати банківську карточку, оскільки вже з осені цього року пенсію не носитимуть поштарі

З 1 вересня 2021 року пенсії та грошова допомога нараховуватимуться на банківський рахунок за винятком окремих категорій осіб, для доставки пенсій яким проводитимуть конкурси серед надавачів послуг, – повідомляє пресслужба Мінсоцполітики.

Кабмін схвалив постанову, якою запровадив конкурсний відбір надавачів послуг з доставки пенсій та грошової допомоги за місцем проживання одержувачів. На сьогодні їх надає АТ „Укрпошта” на монопольних умовах.

Тарифи на доставку визначатимуться у договорах, укладених за результатами конкурсу. Обмеження – тарифи мають бути не вище за встановлених урядом. Перший конкурс Пенсійний фонд проведе до 1 вересня 2021 року, до конкурсу пенсії продовжить доставляти “Укрпошта”.

Можливість адресної доставки пенсій та соцвиплат залишать лише для 4 категорій осіб:

Ці категорії осіб можуть обрати між адресною доставкою компанією, відібраною на конкурсі, та банківським рахунком. Усі інші особи з 1 вересня отримуватимуть виплати лише через поточні рахунки уповноважених банків.

Обрати уповноважений банк можна до 1 вересня 2021 року. У разі, якщо до цієї дати отримувач виплат не матиме рахунку, його відкриють за зверненням органів Пенсійного фонду України або органів соціального захисту. 

У відомстві додали, що змінити уповноважений банк можна у будь-який момент. Уповноважені банки за бажанням одержувачів надаватимуть послуги з виплати пенсій та грошових допомог з доставкою додому відповідно до умов договорів. Доставку пенсій та грошової допомоги додому банки зможуть організовувати самостійно або залучати для цього операторів поштового зв’язку на договірних засадах.

Оплата послуг з доставки пенсій та грошової допомоги для зазначених 4 категорій населення здійснюватиметься за рахунок коштів Пенсійного фонду України або коштів державного бюджету.