Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Оголосили лавреатів премії “Книга року ВВС-2021”. Переможець – ветеран АТО

BBC News Україна оголосила переможців премії Книга року BBC-2021, яку проводять у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку.

Церемонія відбулася в п’ятницю, 17 грудня. Переможець у кожній номінації отримає винагороду 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті, – повідомляє ВВС.

Церемонію нагородження можна було наживо дивитися на сторінці BBC News Україна у Facebook та на каналі YouTube. Трансляція велася з Мистецького Арсеналу компанією Ukr.Stream – GSS.

Книгою року BBC – 2021 став роман “Хто ти такий?” Артема Чеха, видавництво “Меридіан Черновіц”.
Чех з травня 2015 по липень 2016 років був солдатом Збройних сил України, служив на посадах старшого стрільця та навідника БТР.

Премію у номінації Книга року ВВС – Есеїстика – 2021 здобула збірка есеїв Андрія Содомори “Про що писати…”, видавництво “Апріорі”.

У номінації Дитяча книга року BBC – 2021 перемогла книга Петра Яценка “Союз Радянських речей”, видавництво “Портал”.

Перемогу у конкурсі читацьких рецензій “Читач року – 2021” здобула Людмила Даниленко за рецензію на збірку оповідань Сергія Осоки “Три лини для Марії”, який увійшов до короткого списку Книги року BBC – 2021. У подарунок Людмила отримала електронну книжку Kindle.

Редакторка BBC News Україна та член журі Марта Шокало сказала: “Цьогорічних переможців об’єднує те, що всі вони звертаються до минулого, аби краще зрозуміти теперішнє і пояснити, чому ми є тими, ким ми є. Артем Чех, який назвою своєї книжки обрав одвічне і головне питання “Хто ти такий?”, літературно сильно та по-людськи щиро спробував на нього відповісти для себе і для кожного з нас. Книга Андрія Содомори нагадує нам теж про найважливіше – цінність нинішнього моменту життя, який автор майстерно матеріалізує у слова”.

Радниця ЄБРР з питань культури та член журі премії Світлана Пиркало додала: “Минуле надихає і переможця категорії Дитяча книга року, захопливий екскурс Петра Яценка в радянське минуле, таке недавнє і водночас віддалене вже не одним поколінням. Нинішні діти дізнаються не лише про індоктринацію та дефіцит продуктів, але й про старі іграшки, школу та те, як спілкуватися з друзями без смартфона”.

Журі конкурсу:

Переможці минулих років:

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011 – Володимир Рутківський, “Cині води”.

2010 – Сергій Жадан, “Ворошиловград”.

2009 – Іздрик, “ТАКЕ”.

2008 – Люко Дашвар, “Молоко з кров’ю”.

2007 – Володимир Діброва, “Андріївський узвіз”.

2006 – Сергій Жадан, “Капітал”.

2005 – Юрій Винничук, “Весняні ігри в осінніх садах”.