Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Німеччина схвалила передання Україні 58 БМП часів НДР

Німецький уряд, який до нападу Московії на Україну відкидав можливість продажу Києву озброєнь, дав добро на передання нашим Збройним Силам бойових машин піхоти з Чехії, – повідомляє німецьке видання Welt.

Міністр оборони ФРН Крістін Ламбрехт схвалила передання 58 одиниць PbV-501, які спочатку були на озброєнні армії НДР.

Однак зазначається, що доставлення в Україну не відбудеться відразу, тому що БМП мають бути попередньо відремонтовані. Це триватиме кілька тижнів.

Ці машини перейшли у володіння Німеччини після возз’єднання ФРН та НДР, і наприкінці 1990-х були передані шведській армії.

Пізніше Швеція продала їх чеській компанії, яка намагалася продати машини ЗСУ ще з 2019 року за уряду ФРН канцлера Ангели Меркель, але не могла через відсутність дозволу Берліна.

Як зазначив Wel представник Міноборони ФРН, такий дозвіл вже даний.

Довідково. Pbv-501 – це східнонімецька модифікація BMP-1A1 Ost (з кулеметом M2 Browinig) часів НДР. А та, своєю чергою, є модифікацією прийнятої на озброєння в 1979 БМП-1П, оснащеної більш потужною пусковою установкою ПТРК 9К111 “Фагот” і шістьма пусковими установками комплекту постановки димових завіс 902В.

Українська армія стає щораз сильнішою, а репутація російської повністю зруйнована. Британія та союзники нададуть Україні засоби ППО і артилерію