Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

НБУ скасував обмеження на встановлення готівкового курсу та зменшив ліміт на зняття гривні за кордоном

Готівковий курс валюти в банках і обмінниках може зрости. Національний банк з 21 травня скасовує обмеження на встановлення готівкового курсу, який був прив’язаний до офіційного. Такі нововведення передбачені постановою №102 від 20 травня, йдеться в повідомленні Нацбанку.

У день нападу РФ на Україну, 24 лютого, Нацбанк призупинив роботу валютного ринку та зафіксував офіційний курс на рівні 29,25 грн/$. Євро, відповідно, коштує 31 грн. Задля того, щоб не допустити розквіту чорного валютного ринку, з середини квітня регулятор дозволив продаж готівкової валюти фізособам.

Національний банк зможе повернутися до вільного обмінного курсу після стабілізації експорту та визначеності щодо військових дій, повідомив голова НБУ Кирило Шевченко. За його словами, повернення до ринкового курсоутворення можливе лише за настання низки передумов: відновлення стійкої пропозиції іноземної валюти на ринку, зниження схильності до конвертації заощаджень у іноземну валюту та послаблення мотивів для виведення капіталу.

Наразі політика фіксованого валютного курсу має більше переваг, ніж недоліків, тому Нацбанк й надалі триматиме офіційний курс долара на рівні 29,25 грн, заявив голова НБУ.