Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

НАТО і Україна продовжують технічне співробітництво

Ambassador Nataliia Galibarenko, Head of Mission of Ukraine to NATO and Ludwig Decamps, General Manager NATO Communications and Information Agency renew Memorandum of Agreement to collaborate on technology-related projects.

Україна та Агенція НАТО зі зв’язку та інформації підписали оновлений Меморандум про продовження спільної роботи над технологічними проєктами, – йдеться у заяві на порталі НАТО.

“Ми з Україною успішно працювали декілька років, ділившись ключовими можливостями та обмінюючись знаннями. У рамках цієї оновленої угоди ми поглиблюватимемо нашу співпрацю з Україною, щоб підтримувати їх у модернізації їхніх інформаційних технологій та комунікаційних послуг, у той же час визначаючи сфери, де може знадобитися навчання їхнього персоналу. Наші експерти готові продовжувати це важливе партнерство”, – зазначив генеральний менеджер агентства NCI Людвіг Декамп.

Зазначається, що агентство постійно підтримувало Україну у технологічних питаннях, насамперед через Трастовий фонд НАТО-Україна з питань командування, контролю, зв’язку та комп’ютерів, починаючи з 2015 року. Тоді була підписана перша спільна угода.

“Підписаний сьогодні Меморандум продовжує наше співробітництво, розпочате у 2015 році. За підтримки НАТО ми плануємо й надалі впроваджувати сучасні інформаційні технології та послуги в систему управління Збройними Силами України”, – додала очільниця Місії України в НАТО Наталія Галібаренко.

У рамках цієї угоди також була розроблена Регіональна програма безпеки повітряного простору Україна-НАТО (RASP) для забезпечення раннього сповіщення та координації щодо загроз у повітряному просторі. Система включає інтегровану систему IP-телефонії та пропонує операторам інструменти, які допомагають їм взаємодіяти один з одним, зокрема, чат, географічні покажчики та виділення траси літака.