Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

«Народна інавгурація» легітимніша за таємну

Про неофіційну інавгурацію народного президента, який справді переміг на виборах повідомляє uapost.us із посиланням на білоруську службу “Радыё Свабода”.

Кілька десятків прихильників змін зібралися в Могильові на недільний мітинг протесту, намагаючись пройти центральними вулицями міста двома колонами. Для їх розгону поліція застосувала силу та спеціальні засоби.

На площі Орджонікідзе почувся один постріл із ракетниці зі світлим шумом. Після цього, за словами очевидців, протестуючі почали бити палицями та жорстоко затримувати чоловіків. Вони зламали руки, поклали на землю, а потім кинули в мікроавтобус. Люди тікали.

У другій колонні було близько 20 людей, переважно жінок. Їх затримали біля обласного управління міліції. Коли жінок штовхали у фургон, вони голосно кричали.

Після розгону двох колон прихильники змін спробували об’єднатися на пішохідній вулиці Ленінській. Тут також відбувалися затримання. Протестуючі намагалися відбити молодого чоловіка прапором. Вони не змогли, але поліція втекла під прокляттям протестуючих.

На вже традиційний опозиційний марш у Мінську, за оцінками журналістів, вийшли десятки тисяч людей. Протестувальники зайняли проїжджу частину проспекту та вийшли до стели “Мінськ-місто-герой”, сформувавши колону з 5 тисяч людей.

У протестувальників було небагато плакатів, але вони несли багато національних біло-червоно-білих прапорів та прапорів районів. Також вони тримали в руках портрети Тихоновської з підписом “Світ у кінці тунелю”.

Люди кричали заклик до Лукашенка “Йди геть!” Протестувальники з інших сусідніх вулиць приєдналися до головної колони на проспекті Переможців. Біля стели військові намагалися заглушити крики натовпу музикою та попереджали, що акція не є санкціонованою.

За інформацією “Радіо Свобода”, люди виходять на акції в інших містах. Так, сотні людей зібралися у центрі Гомеля, Бобруйська. У Гомелі повідомляють про затримання. Акції також тривають у Могильові, Гродно.