Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

НАБУ перевірить транзакції ПриватБанку через офшорні компанії, де фігурують друзі Зеленського

Національне антикорупційне бюро перевірить підозрілі транзакції ПриватБанку через офшорні компанії, про які стало відомо із розслідування витоку даних Pandora Papers, – НАБУ повідомили у коментарі Укрінформу.

«Детективи НАБУ в межах розслідування так званої справи ПриватБанку досліджують всі транзакції цієї фінансової установи, в тому числі й ті, які згадані в матеріалі Міжнародного консорціуму журналістів», — зазначили у відомстві.

Там підкреслили, що за результатами розслідування буде ухвалено відповідне рішення згідно з законодавством.

3 жовтня 2021 року 650 журналістів з усього світу опублікували 12 мільйонів документів про власників офшорів. Там фігурують близько 35 чинних та колишніх лідерів держав і понад 300 чиновників. Витік документів стався з компаній, що працюють, зокрема, на Британських Віргінських островах і Кіпрі, в Панамі, Белізі, Сінгапурі, ОАЕ та Швейцарії “Друзі Зеленського накупили елітної нерухомості у Лондоні через офшори”.

У розслідуванні фігурують компанії президента Зеленського і бізнесмена Коломойського, від якого «кварталівці» отримали близько $40 млн, коли студія «Квартал 95» почала співпрацювати з телеканалом «1+1». Також у розслідуванні є дані про схеми помічника президента Сергія Шефіра, олігарха Ріната Ахметова, колишнього співвласника ПриватБанку Геннадія Боголюбова та інших.

В Офісі президента заявили, що в документах нічого компрометувального немає. У Росії не перевірятимуть інформацію про офшори оточення Путіна, тому що «не побачили доказів», а от Чехія перевірить причетність прем’єра Бабіша до офшорів.