Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

На Хортиці розкопали поховання скіфського воїна

У Запоріжжі на острові Хортиця археологи знайшли стародавнє поховання скіфського воєначальника, похованого більше 2,5 тис. років тому, – повідомляє агентство “Інтерфакс-Україна”.

Завдяки особливостям ґрунту Хортиці, останки стародавнього воїна добре збереглися і в українських вчених з’явилася унікальна можливість створити реконструкцію зовнішності скіфа, а також провести генетичну експертизу, яка дозволить дізнатися більше про походження скіфських племен, і встановити їх родинні зв’язки з сучасними українцями і іншими народами.

У заповіднику зауважують, що подібні знахідки на Хортиці свідчать, що острів був важливим скіфським місцем, де розташовувалось городище, повз яке проходили переправи і місце торгівлі із грецькими купцями, – повідомляє заповідник “Хортиця”.

Окрім того, над цим похованням в давнину нашими пращурами було влаштовано кромлех – коло із гранітних каменів – символ сонця, який відомий в культурах багатьох давніх народів.

Генеральний директор Національного заповідника “Хортиця” Максим Остапенко розповів, що поховання іменитого скіфського воїна було знайдено місцевими археологами на Хортиці поруч із автомагістраллю. За його словами, поховання датовано 4 ст. до н.е.

Також, Остапенко зазначив, що скіфські племена жили на території України близько півтисячі років – з 7-го до 2-го ст. до н.е. Одне з поселень розташовувалося на Хортиці, де контролювало стратегічну переправу через дніпровські пороги.

“Жили в поселеннях і контролювали ці переправи, які були потрібні древнім кочівникам скіфам, що переміщувалися від степів Алтаю до території сучасної Угорщини, а також інших племен. Південь сучасної України – від Дону до Дунаю був територією так званої Великої Скіфії”, – зазначив Остапенко .

Археолог Національного заповідника “Хортиця” Дмитро Никоненко, який і виявив дане поховання, розповів, що поховання здійснено в земляній катакомбі, глибиною близько 3-х метрів, скіфський воїн був богатирем для свого часу – його зріст понад 180 см, а вік – близько 40 років. Рука воїна лежить на сагайдаку, наповненому бронзовими стрілами.

 У похованні археологи також виявили залізний ніж з кістяним руків’ям, рештки сагайдака з бронзовими стрілами та жертовну їжу.

Речі, виявлені поруч з його останками, а також величезні камені, якими було обкладено поховання, кажуть про те, що родичі поховали його з військовими почестями.

«Наші пращури доклали великих зусиль аби поховання захистити від грабіжників, бо вхід до катакомби було закладено великою кількістю важких гранітних валунів».

“Судячи з витрат на це поховання, глибина катакомби, потім камінь – його потрібно було нести сюди з берега Дніпра. А камені вагою до 200 кілограмів. Щоб побудувати таке поховання люди дуже старалися. Це говорить про те, що воїн був не рядовим”, – зазначив Никоненко.

Наразі розкопки стародавнього поховання на Хортиці тривають.