Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

МОЗ оновило критерії і вимоги щодо карантинних зон в Україні

Міністерство охорони здоров’я України визначило рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19 і прописало критерії та перелік правил по різним зонам. Новими правилами визначається можливість одночасного встановлення по всій території країни “зеленого” або “жовтого” рівня  карантинних обмежень, “помаранчевий” та “червоний” буде визначатись в межах регіону.  

На сьогодні “зелений” рівень встановлено як базовий.

Уся територія країни одночасно повернеться до “жовтої” зони, у разі наявності протягом трьох днів підряд однієї з таких ознак на всій території України:

“Жовтий рівень” буде встановлений рішенням державної ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я. При нормалізації ознак “зеленої” зони і їхньої фіксації протягом 7 днів підряд, так само рішенням державної ТЕБ та НС вся країна перейде до “зеленого” рівня.

У разі погіршення показників в певному регіоні та встановленні “червоного” рівня епідемічної небезпеки вся інша територія країни перебуватиме на “жовтому” рівні. 

При визначенні “жовтої” зони на території країни слід обов’язково дотримуватись маскового режиму, фізичної дистанції у 1,5 м, а також забороняється: 

“Помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки  не містить додаткових обмежень та визначається сигнальним про наближення регіону до “червоної” зони. Він визначається автоматично, коли буде спостерігатися перевищення хоча б одного з таких показників: 

На “помаранчевому” рівні епідемічної небезпеки місцеві органи влади можуть вводити додаткові обмеження.

При запровадженні “червоного” рівня епідемічної небезпеки зберігаються всі попередні обмеження, а також забороняється:

В “червоній” зоні дозволяється робота банків, АЗС, ветеринарних магазинів, аптек та всіх продовольчих магазинів. 

“Червоний” рівень встановлюється на території регіону в разі наявності протягом трьох днів підряд двох та більше таких ознак: