Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Московію позбавили статусу спостерігача при Організації американських держав

Постійна рада Організації американських держав (ОАД) 21 квітня абсолютною більшістю голосів позбавила РФ статусу постійного спостерігача при Організації. Причиною такого кроку стали воєнні злочини російської армії в Україні.

Про це повідомляє пресслужба ОАД.

За виключення Московії із спостерігачів проголосували 25 держав, вісім утрималися, а одна країна участі в голосуванні не брала.

У резолюції зазначається, що Організація американських держав “стурбована зростанням кількості загиблих і переміщених людей, а також руйнуванням цивільної інфраструктури внаслідок агресії Російської Федерації проти України”.

Відновлення статусу постійного спостерігача для Московії можливе, якщо вона “припинить воєнні дії, виведе всі свої війська й техніку з України в межах її міжнародно визнаних кордонів і повернеться на шлях діалогу й дипломатії”.

Московитський посол у США Анатолій Антонов, який суміщав посаду постійного спостерігача РФ при ОАД, назвав рішення Організації “серйозною помилкою”, оскільки будь-яка організація, на його думку, повинна “об’єднувати держави у вирішенні нагальних проблем”.

Організація американських держав була створена у 1948 році для сприяння економічній співпраці та порозумінню між державами на Американському континенті. Пізніше ОАД також стала займатися моніторингом виборів у державах-членах. Нині Організація налічує 34 членів, а також майже 70 постійних спостерігачів (зокрема і Україну).