Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Лідерів білоруської опозиції, які не покинули Білорусь, заарештовано

Члену Координаційної ради білоруської опозиції Марії Колесниковій, яку затримали напередодні та підозрюють у «закликах до захоплення влади», погрожували розправою в будівлі Міністерства внутрішніх справ, – повідомляє Бабель.

Про це заявила її адвокат Людмила Козак після зустрічі з нею, повідомили у пресслужбі штабу.

«Марія зіткнулася з погрозами фізичної розправи, які, перебуваючи в будівлі Головного управління з боротьби з організованою злочинністю і корупцією МВС, сприймати інакше ніж реальні не могла. За фактами погроз позбавлення життя Марія має намір подавати заяви», — наголосила Козак.

За словами адвоката, на тілі опозиціонерки є сліди від ударів, у неї болять руки, тому що її силою заштовхували в машину й утримували. Також, додає Козак, у СІЗО опозиціонерці надавали допомогу – «у неї піднімався тиск і турбує серце». Адвокат планує звернутися до слідчого із заявою про проведення судово-медичної експертизи.

Козак також повідомила, що допит Колесникової очікується 10 вересня вранці.

Членів Координаційної ради білоруської опозиції Марію Колесникову та Максима Знака підозрюють у «публічних закликах до захоплення влади». Вони обоє заарештовані. Крім того, за підозрою за цією ж статтею затримали адвоката передвиборчого штабу Віктора Бабарика — Іллю Салея.

Про це заявили у Слідчому комітеті Білорусі, повідомляє держагентство БелТА.

Колесниковій та Знаку обрали запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Санкція статті передбачає тюремний термін від 2 до 5 років.

«У ході розслідування отримані докази, що свідчать про вчинення окремими особами, що входять до складу недержавної організації Координаційна рада, дій, спрямованих на дестабілізацію соціально-політичної, економічної та інформаційної обстановки в країні, заподіяння шкоди національній безпеці Білорусі», — заявили у Слідкомі.

У відомстві стверджують, що ці дії відбувалися з «використанням ЗМІ та інтернет-ресурсів».

У відомстві додали: “Відносно підозрюваних Марії Колесникової і Максима Знака з санкції прокурора обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту. Також за підозрою в скоєнні зазначеного злочину затримано Ілля Салей. Проводяться слідчі дії, спрямовані на встановлення всіх обставин у кримінальній справі”.