Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Комендантська година на Новорічну ніч: що чекає на жителів Дніпра та Дніпропетровської області

Під час війні в Україні діють певні заборони, яких варто дотримуватися. Також ніхто не відміняв обмеження запроваджені комендантською годиною. На що чекати жителям Дніпра та Дніпропетровської області у новорічну ніч 2024 року.

Які обмеження діятимуть під час комендантської години на території Дніпра та Дніпропетровської області у новорічну ніч?

По всій Україні діятимуть схожі обмеження, тому під час дії комендантської години буде, як і раніше, заборонено перебувати на вулиці та в громадських місцях, їздити на будь-якому транспорті без спеціальної перепустки, та не працюватимуть магазини, ТРЦ та інші заклади, за винятком критичної інфраструктури. Виходити з дому вночі дозволено лише при повітряній тривозі.

Тривалість комендантської години відрізняється в різних регіонах залежно від ситуації з безпекою. У Дніпрі та у Дніпропетровській області не можна буде виходити на вулицю з 00:00 до 05:00 ранку. Але у двох районах час інший через більш напружену обстановку: у Нікопольському районі з 23:00 до 04:00, а у Синельниківському районі з 22:00 до 05:00.

Зміни комендантської години на новий рік не передбачається. Нагадуємо, що у минулому році також нічого не змінювали.

Як поліція контролюватиме дотримання комендантської години?

Як і будь-який день, поліція контролюватиме вулиці міст та сіл Дніпропетровської області. Вони будуть зупиняти тих, хто знаходитиметься не вдома під час комендантської години, дізнаватися причину, перевіряти особу. 

Варто пам’ятати, що певні категорії людей мають право перебувати на вулиці у комендантську: військові формування, спец- та комунальний транспорт тощо. Але вони мусять показати правоохоронцям спецперепустку.

Що чекає на порушників комендантської години?

Якщо людина перебуватиме на вулиці під час комендантської години, поліція може зупинити її для перевірки та визначення обставин. Якщо у порушника є посвідчення особи, йому буде висловлено попередження, і його відпустять.

У випадку відсутності документів правоохоронці можуть затримати громадянина і доставити до відділку для встановлення особи.

Протягом року у парламенті та уряді обговорюють кроки щодо введення відповідальності за порушення комендантської години. 9 грудня 2023 року Верховна Рада ухвалила в першому читанні відповідний законопроєкт.

Зазначено, що цей законопроєкт передбачає значні суми штрафів:

У той же час в МВС пояснили, що штрафувати під час комендантської години не будуть, якщо:

Слід відзначити, що законопроєкт стосовно порушників комендантської години наразі прийнято за основу. Для його набуття чинності необхідне ухвалення документа у другому читанні.

Що робити, якщо ви застали комендантську годину на вулиці?

Наприклад, якщо комендантська година застала вас в дорозі, то не варто панікувати. На найближчому блокпості треба зупинитися та спокійно пояснити, хто ви, куди їдете та навіщо. Надати документи для перевірки. Крім того, у вас можуть попросити для перевірки оглянути телефон, машину, кишені та речі.

Якщо комендантська година застала вас на вулиці, то рекомендації будуть ті ж самі, коли вас застала вона у дорозі. Треба просто пояснити причину, чому ви на вулиці, показати документи. Бо все таки є певні обставини, які іноді змушують людей порушувати правила.

Як безпечно святкувати Новий рік у воєнний час?

Для безпечного святкування діють стандартні прості правила, які треба використовувати і у звичайні дні, враховуючи те, що в Україні йде війна.

У нічний час, із 22 до 8 години заборонено в житлових приміщеннях гучно співати, кричати, користуватися звуковідтворювальною апаратурою, запускати салюти, феєрверки, а також використовувати піротехнічні засоби.

Відомо, що на час війни в Україні заборонено запускати салюти, але багато українців ігнорують це та запускають їх у той час, коли триває атака росіян. Чи просто у будь який неочікуваний момент, і люди не можуть зорієнтуватися, нас обстрілюють або це щось інше. 

Тому українцям варто подумати про тихе святкування та пам’ятати, що росіяни можуть атакувати Україну у новорічну ніч, а це означає, що треба прислухатися до повітряних тривог.

 За матеріалами “Дніпро Оперативний”.