Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Кіберполіцейські припинили діяльність злочинної групи, яка продавала неіснуючі автомобілі для потреб ЗСУ

Співробітники відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області разом із слідчими слідчого управління області, за процесуальним керівництвом Полтавської обласної прокуратури, розкрили групу зловмисників.

Ініціатором шахрайської схеми був 30-річний житель Полтавщини, який публікував оголошення про продаж автомобілів для ЗСУ на популярному торговому майданчику. Він взаємодіяв із потенційними покупцями, переконуючи їх надіслати передоплату на підконтрольні рахунки. Після отримання коштів, цей чоловік “зникав”.

Зловмисник залучив до цієї протиправної діяльності ще двох спільників, які відкривали рахунки в банківських установах для здійснення переказів від потерпілих. Виручені кошти розподілялися між ними та витрачалися на особисті потреби.

За підтримки бійців роти поліції особливого призначення правоохоронці провели обшуки в житлах зловмисників та в автомобілі одного з них, де вилучили комп’ютери, мобільні телефони, «чорнові» записи, авто і інші докази злочинної діяльності.

Наразі слідство вже встановило декілька десятків постраждалих, які підпали під цю схему. Загальний розмір завданих збитків перевищує мільйон гривень.

Двом учасникам угруповання оголошено підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України та судом обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Підозрюваним загрожує до 5 років позбавлення волі. Наразі правоохоронці з’ясовують місцезнаходження організатора. Тривають слідчі дії з метою встановлення повного кола потерпілих та суми завданих збитків.