Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Хорвати збираються визнати голодомор – геноцидом українського народу

Депутат хорватського парламенту Марко Мілановіч Літре заявив, що депутати ініціювали прийняття декларації про Голодомор про як геноцид українського народу, а також закликав усіх доєднатися до зусиль спрямованих на демонстрацію дружби та підтримки дружнього народу, який натерпівся від комуністичного московського режиму.

У світлі багатовікових зв’язків та дружби між українцями та хорватами Клуб хорватських сувереністів подав до парламентської процедури за ініціативою української національної меншини свій запит про декларацію, що засуджує Голодомор як геноцид проти українського народу, – написав Хорватський депутат Марко Мілановіч Літре.

Між 1932 і 1933 роками, під жахливим червоним терором Йосифа Сталіна, систематична кампанія голоду навмисно вбила понад 7 мільйонів українців.

Ця декларація продемонструвала б глибоку симпатію хорватського народу до українського народу та засудження цього акту геноциду. Таким чином, ширший контекст комуністичних злочинів, жертвами яких став хорватський народ, але в цілому понад 20 мільйонів людей впродовж 20 століття, буде засуджений.

Не пропустімо нагоду прийняти цю Декларацію, оскільки це одне з історичних попереджень про те, що ми повинні попередити майбутні покоління про те, що права і свободи людини не слід топтати для якихось нібито вищих цілей і що альтернативи демократії та свободі людини немає, – такими словами завершив депутат свій допис.