Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Європейський суд з прав людини присудив виплатити компенсацію постраждалим під час Революції Гідності, серед них п’ятеро наших земляків

Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення щодо 33 скарг, які стосуються трагічних подій, що сталися під час Революції Гідності на Євромайдані, – повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Під час Революції Гідності у Києві у період з кінця листопада 2013 року до лютого 2014 року у протистоянні з правоохоронцями загинуло більше 100 протестувальників і багато отримали численні тілесні ушкодження. Слідчі органи України розслідують кримінальні справи про розстріли та про побиття учасників акцій протесті на Майдані, які мали б встановити обставини і винуватців цих злочинів.

Через систематичне затягування розгляду справ в національних судах та неефективність досудового розслідування, постраждалі під час Революції Гідності та їх родичі звернулися до Європейського суду з прав людини.

Європейський суд з прав людини визнав порушення прав та насильство щодо учасників Революції Гідності. Заявники у цій справі – 38 громадян України та Вірменії, котрі брали участь у протестах на Майдані або перебували поруч з місцями, де були протести. 

14 справ, якими опікувався адвокат Віталій Погосян, стосуються подій 26 січня 2014 року у м. Дніпро (тоді Дніпропетровськ), де відбувалася мирна акція протесту проти непідписання договору про асоціацію, побиття мирних демонстрантів та вбивства на Майдані в Києві мирного протестувальника, мешканця Дніпропетровської області Сергія Нігояна.

Щодо 5 з них суд визнав, що людей незаконно затримали та тримали під вартою. За словами адвоката, їм призначено компенсацію у розмірі 1200 євро від держави.

“Невелика сума, але нас більше цікавило питання свавілля суддів, правоохоронних органів під час ухвалення рішення щодо взяття і тримання під вартою. Дуже багато цікавого зазначено в цьому рішенні Європейського суду з прав людини: і для практикуючих адвокатів і для наших суддів і правоохоронців. Для того, щоб вони не допускали такого свавілля, яке було у січні 2014-го”, – зазначив Віталій Погосян.

Нагадаємо, внаслідок подій Революції гідності травмовано понад 2,5 тисячі людей, з них 104 – загинули. В Україні наразі розслідують близько 5 тисяч злочинів проти учасників протестів.

Віталій Погосян розповів про деякі пункти рішення ЄСПЛ щодо наших Майданівців: