Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Європа схвалила допомогу Україні на понад мільярд євро. Україна зобов’язалася забезпечити верховенство закону, реформи судової системи та конкуренцію на газовому ринку

Європейська комісія погодила вісім програм макрофінансової допомоги для країн – партнерів ЄС. Найбільший кредит в розмірі 1,2 млрд євро отримає Україна, – повідомляє Spanish news platform .

Всього Євросоюзом виділено 3 мільярди євро для десяти партнерів по розширенню та сусідству, покликані допомогти їм зменшити економічні наслідки пандемії коронавірусу. Узгоджені програми для восьми країн: Албанії, Грузії, Йорданії, Косово, Молдови, Чорногорії, Північної Македонії та України.

Меморандуми про взаєморозуміння передбачають зобов’язання, які країни приймають на себе для отримання цієї макрофінансової допомоги. Для України політичні умови програми стосуються зміцнення управління державними фінансами, управління і верховенства закону, реформи судової системи, конкуренції на газовому ринку, поліпшення бізнес-клімату та управління державними підприємствами.

Нагадаємо, 14 вересня 2018 року Україна і ЄС підписали меморандум про надання країні допомоги на суму 1 мільярд євро двома траншами по 500 мільйонів євро кожен. Пізніше президент Петро Порошенко підписав ухвалений Верховною Радою відповідний закон.

У червні 2020 року Єврокомісія перерахувала Україні другий транш 500 млн євро макрофінансової допомоги, про яку домовилися з Порошенком.