Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Єдине та унікальне відділення фізичної та психологічної реабілітаційної медицини. У Дніпрі рятують та повертають до повноцінного життя захисників України

Мінно-вибухові та осколкові поранення, ампутації, спино-мозкові та черепно-мозкові травми — це надзвичайно серйозні інциденти, які іноді можуть загрожувати життю. Однак, завдяки безперервній допомозі та медичній реабілітації, медичні заклади у Дніпрі намагаються врятувати всіх потерпілих.

Один із таких випадків — пан В’ячеслав, який потрапив під мінометний обстріл у районі Кремінної. Внаслідок цього нещасного інциденту, у нього була повністю розтрощена п’ята.

«Лікарі врятували мені ногу. Зараз зі мною працюють фізіотерапевти.  Вони роблять все можливе, щоб я повноцінно ходив. Мені ще державу боронити», – розповідає нацгвардієць В’ячеслав.

У місті Дніпро функціонує унікальне для всієї країни відділення фізичної та реабілітаційної медицини, що надає надзвичайно ефективну допомогу. Завдяки сучасному обладнанню та високому рівню кваліфікації лікарів, цей медичний заклад буквально ставить пацієнтів на ноги.

«Може бути так, що з однієї сторони ампутація однієї кінцівки, а з іншої, наприклад, розтрощена плечова кінцівка. Ми одночасно маємо надати функціонал пацієнту і навчити якимось побутовим навичкам, або компенсувати, або адаптувати його до того, що він має робити кожного дня: вмитися, почистити зуби, одягтися самостійно в кінці кінців. Ми працюємо в реабілітаційному циклі. Це означає наступне: ми оцінюємо пацієнта, його функцію переводимо в цифру, щоб зрозуміти, чого ми досягли, працюємо над цим питанням, а потім дивимось на результати», – коментує завідувачка відділенням фізіотерапевтичної медицини Алла.

За свій порятунок дякує лікарям Дніпра військовослужбовець Денис. Пів року тому, у ближньому бою під Бахмутом, йому поранило ноги.

«Дякую персоналу, вони постійно тримають мій стан на контролі та і просто, по-людські, питають, як справи. Мені оперативно зробили операцію, поставили апарати, зафіксували всі кістки. Рани вже загоюються», – розповідає Денис.

У відділенні – надсучасне реабілітаційне обладнання. Крім того, є апарат ультразвукової діагностики, що значно скорочує час для пацієнтів та фахівців, коли треба зробити додаткове обстеження. Та головне – спеціалісти, які рятують людей. У відділенні працюють лікарі фізіо-реабілітаційної медицини, фізіотерапевти, ерготерапевти, логопеди, психологи, реабілітаційні медсестри.