Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Які таємниці та легенди зберігає Дніпровський Головпоштамт

Вежа Головпоштамту, що височіє над центром Дніпра, давно стала одним із символів міста. Ця велична будівля, схожа на середньовічний замок, має багату й неоднозначну історію, що сягає майже 120 років років, пише «Наше місто».

Збудований у 1905 році, Головпоштамт є цікавим зразком еклектики, поєднуючи в собі елементи неороманського стилю (вежа) та модерну (фасад). За словами історика Максима Кавуна, це “найцінніший зразок архітектури нашого міста початку XX століття”.

Свідок історичних подій

Стара будівля Поштамту, що існувала з 1787 року, стала свідком багатьох знаменних подій, включаючи впровадження перших поштових марок у Російській імперії 1857 року.

Перша поштова контора Катеринослава відкрилася далекого 1787 року. Місто розвивалося, тому потреби у поштовому зв’язку зростали. Щоб покрити потреби людей, 1839-го міська влада викупила для нової контори садибу Щекутина на Катерининському проспекті, а 1905-го до неї прибудували новий корпус. Проектом займався талановитий архітектор Бочаров, він виконав будинок у популярному тоді стилі – модерн. Згодом вишукана вежа Головпоштамту стала одним із найвідоміших символів міста.

1917 року Головпоштамт став ареною запеклих боїв під час революції. Українські солдати, що обороняли будівлю, змушені були відступити перед більшовицьким підкріпленням.

Фасад Головпоштамту зберігає пам’ять про ці події. На ньому розміщені дві меморіальні дошки: одна про “розгром останнього вогнища контрреволюції”, а друга про відомих людей, які відвідували заклад, включаючи Дмитра Яворницького, Нестора Махна, Олексія Толстого та Леоніда Брежнєва.

Головпоштамту пощастило уникнути руйнувань, які спіткали багато інших історичних будівель Дніпра. Завдяки цьому він зберіг свій оригінальний вигляд і досі нагадує про середньовічний замок.

Після капітального ремонту 2005 року Головпоштамт продовжує функціонувати як сучасний поштовий центр, водночас залишаючись важливою історичною та архітектурною пам’яткою Дніпра.