Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Які послуги не зможуть отримати військовозобов’язані у Дніпрі без довідки з ТЦК

У 2024 році в Україні відбулися зміни стосовно мобілізації. Для отримання низки послуг військовозобов’язаним тепер потрібно мати довідку з ТЦК. Зокрема військово-облікові документи потрібно мати і при зверненні по медичну допомогу.

За словами керівника практики військового права ЮК «Приходько та партнери» Івана Колганова, наразі чоловікам стає все складніше реалізовувати свої права. Він зазначає, що загалом військово-облікові документи передбачаються для 3 категорій громадян.

Таким чином, усі приватні організації та державні установи під час приймання чоловіків призовного віку на роботу зобов’язані перевіряти документи про військовий облік. При звільненні з роботи роботодавець також має повідомити ТЦК про зміну облікових даних призовників, військовозобов’язаних і резервістів. Після закінчення навчання те ж саме повинні зробити і заклади освіти.

Крім того, військовий квиток необхідний при перетині кордону і у центрі зайнятості – без нього військовозобов’язаний не зможе набути статусу безробітного.

Також зазначається, що у разі недотримання цих зобов’язань роботодавцю загрожує штраф.

«У постанові Кабміну від 30 грудня 2022 року №1487 «Про порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних і резервістів» передбачено, що державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації, навчальні заклади й установи охорони здоров’я повинні повідомляти правила військового обліку громадян під особистий підпис у разі приймання на роботу або на навчання», – розповів Іван Колганов.

Окрім того він зазначає, що обмежень стосовно надання медичних послуг для військовозобов’язаних не існує. Проте за словами адвоката, на практиці все виявляється не так просто.

«Під час звернення до медичного закладу чоловіки призовного віку повинні мати при собі документи, серед яких і військово-обліковий. Але це не означає, що, коли людина потребує термінової допомоги, лікарі цікавитимуться, чи вона стоїть на обліку у військкоматі. Вони зобов’язані насамперед надати необхідну медичну допомогу», – каже Іван Колганов.

Мова йде про планову допомогу (довготривале лікування, запланована операція), то в пацієнта вимагатимуть військово-обліковий документ. У разі відмови чоловіка спочатку відправлять у військкомат.

За матеріалами Наше Місто.