Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Як в Україні отримати допомогу після мінно-вибухової травми

Держава забезпечує безоплатну медичну допомогу та подальшу реабілітацію для тих, хто отримав травму. Також українці мають право на отримання статусу інвалідності та пільг. Разом із Програмою розвитку ООН в Україні (UNDP) ШоТам розповідає, як отримати такі послуги.

Як отримати безкоштовну медичну допомогу

Програма медичних гарантій від Національної служби здоров’я України (НСЗУ) – це перелік безкоштовних послуг та ліків, який охоплює всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану, екстрену, паліативну допомогу та реабілітацію. Оплачує ці послуги саме НСЗУ – для цього з лікарнями укладають спеціальний договір. Станом на січень 2024 року такі угоди уклали 3705 медзакладів по всій країні.

Якщо ви чи людина поряд з вами отримала травму, то потрібно викликати бригаду швидкої допомоги за номером 103 або 112. Екстрену меддопомогу включено в перелік безкоштовних послуг. Серед них:

У будь-якому медичному закладі, який має чинний договір з НСЗУ, пацієнти можуть безкоштовно отримати медичну допомогу у випадку травми. Коли людина з травмою потрапляє в лікарню, для неї стає доступним пакет меддопомоги в стаціонарі, до якого належать:

Якщо пацієнт лікуватиметься амбулаторно, тобто приходитиме в лікарню для певних процедур, то до пакету медичної допомоги включено огляд лікаря-хірурга чи травматолога, діагностика, лікування травм та подальша реабілітація.

Для тих, хто отримав травми внаслідок повномасштабного вторгнення Росії в Україну та потребує складніших операцій чи більш технологічного оснащення, доступна також програма медичної евакуації до клінік Європи. Працівники МОЗ самостійно організовують процес і домовляються з медзакладами за кордоном. Таку заявку можна заповнити на сайті.

Як пройти безкоштовну реабілітацію

Оскільки реабілітація належить до переліку безкоштовних послуг, то люди, які отримали мінно-вибухові травми, теж мають право на цей вид допомоги. Щоб пройти безкоштовну реабілітацію, потрібно отримати направлення від сімейного лікаря (або терапевта чи педіатра) чи профільного лікаря вториинної ланки, який/яка веде пацієнта, а також обрати медичний заклад. У лікарні для огляду пацієнта/-ки створюють мультидисциплінарну реабілітаційну команду, до якої належать лікарі реабілітаційної медицини, ерготерапевти, протезисти, психологи, медсестри з реабілітації тощо. Ці фахівці обстежують постраждалих і встановлюють діагноз. Потім укладають та узгоджують індивідуальний реабілітаційний план і програму терапії.

Джерело: Міністерство охорони здоров’я України

Коли починається реабілітація, команда здійснює моніторинг стану пацієнта/-ки, контролює план виконання, за потреби змінює його.

До переліку безкоштовних послуг з реабілітації також належать:

Крім самої реабілітації, пацієнти, які отримали статус інвалідності, мають право на милиці, крісло колісне, спеціальне ортопедичне взуття, меблі тощо. Їх теж можна отримати безоплатно. Мінсоцполітики створило електронний кабінет для людей з інвалідністю, де можна подавати відповідну заяву онлайн. Паперові заяви приймають у Центрах надання адміністративних послуг та в місцевих органах соціального захисту населення. Також можна звернутися в регіональні відділення Фонду соціального захисту людей з інвалідністю.

Якщо лікарня відмовляється надавати безкоштовні послуги, можна подати скаргу на сайті НСЗУ чи зателефонувати в контакт-центр за номером 16-77.

Люди, які отримали інвалідність внаслідок війни, мають право на допомогу від держави

Українці та українки можуть оформити інвалідність через хворобу, виробничу травму, нещасні випадки тощо. Також є категорія інвалідності внаслідок війни – найчастіше туди потрапляють ветерани, що отримали поранення під час служби. Та згідно з 4 пунктом 7 статті Закону України, окрім учасників бойових дій статус особи з інвалідністю внаслідок війни можуть отримати й цивільні, які отримали поранення «від вибухових речовин, боєприпасів і військового озброєння» на території бойових дій.   

Допоміжні засоби реабілітації можуть отримати й люди, які не мають статусу інвалідності та проходять реабілітацію. Для цього в стаціонарних реабілітаційних відділеннях чи реабілітаційних центрах створюються кабінети асистивних технологій.

Читайте більше: Як отримати статус інвалідності внаслідок війни. Досвід жителя Чернігівщини та поради від юриста

Люди, які отримали інвалідність, мають право на пенсію чи соціальну допомогу – її розмір залежить від трудового стажу, страхових внесків, доходів сім’ї тощо. Але для тих, хто отримав інвалідність внаслідок війни, такі виплати підвищують на 30-50% залежно від групи інвалідності.

За інформацією Міністерства соціальної політики України, окрім виплат, люди з інвалідністю внаслідок війни мають право на пільги. Серед них:

Матеріал створено в партнерстві з Програмою розвитку ООН (UNDP) в Україні та за підтримки Уряду Японії. Серія публікацій реалізується в межах проєкту «Сприяння безпеці людей в Україні шляхом реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною». Думки, висловлені тут, належать авторам і не обов’язково відображають точку зору UNDP в Україні чи Уряду Японії.

Авторка: Олеся Богдан