Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Як отримати компенсацію за шкоду, завдану нападом безпритульної собаки

Укуси безпритульних собак є серйозною проблемою, яка може призвести до значних фізичних та моральних страждань потерпілих. В Україні питання відповідальності за такі інциденти регулюється низкою законодавчих актів, які чітко окреслюють права та обов’язки сторін. Хто ж несе відповідальність та як отримати компенсацію за завдану шкоду, читайте детальніше в матеріалі ІА «Дніпро Оперативний».

Хто несе відповідальність за агресію безпритульних тварин

В Україні відповідальність за шкоду, заподіяну тваринами, чітко розмежована залежно від того, чи має тварина власника.

1. Тварини з власником. Власник тварини несе повну відповідальність за будь-яку шкоду, заподіяну цією твариною людині, майну фізичної або юридичної особи. Ця відповідальність може бути: адміністративною, цивільною або у деяких випадках кримінальною. 

2. Відповідальність за безпритульних тварин покладається на територіальні громади, де вони були виявлені. Це означає, що саме місцеві органи влади зобов’язані:

Що робити, якщо вас покусав безпритульний собака

Що робити, якщо немає доступу до води та дезінфекційних засобів:

У яких випадках слід негайно звернутися до лікаря:

Після обробки рани зверніться до лікаря, щоб:

Далі спостерігайте за раною і звертайтеся до лікаря, якщо ви помітили ознаки інфекції. Вам слід регулярно міняти пов’язки та використовуйте лікувальні мазі за призначенням лікаря.

Пам’ятайте укуси собак можуть бути небезпечними, тому важливо звернутися за медичною допомогою, навіть якщо укус здається незначним.

Як отримати компенсацію за шкоду, завдану нападом безпритульної собаки

Згідно з українським законодавством, кожна людина має право звернутися до суду за захистом своїх прав, свобод та інтересів, у тому числі й у випадку нападу тварини.

Ось ваші права:

Як отримати компенсацію:

Що робити, щоб запобігти нападам безпритульних собак

Собаки, зазвичай, кусають, коли відчувають загрозу, тому важливо не провокувати їхню агресію. Ось кілька порад, які допоможуть вам уникнути нападу собаки:

1. Дотримуйтеся дистанції:

2. Не провокуйте:

3. Будьте уважні до сигналів:

4. Захистіть себе:

Як можна допомогти безпритульним тваринам