Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Як оформити земельну ділянку в Україні: нововведення земельної реформи у 2024 році       

Отримати землю в Україні – це реально та просто. Завдяки онлайн-сервісам та спрощеним процедурам процес оформлення значно пришвидшився. «Дніпро Оперативний» підготував покроковий гайд, який допоможе вам на кожному етапі: від вибору ділянки до реєстрації права власності. Детальніше читайте в матеріалі. 

Пошук вільної земельної ділянки

Шукаючи вільну земельну ділянку в Україні, варто враховувати кілька ключових моментів:

Для того, щоб знайти доступну земельну ділянку, треба зайти на веб-сайт Держгеокадастру та переглянути Публічну кадастрову карту. Потрібно вказати місце розташування, обрати вільну ділянку, яка не позначена синім кольором, та отримати відомості з кадастрової карти

Отримання кадастрового номера

Отримання кадастрового номера для вашої земельної ділянки є важливою процедурою, яка забезпечить вам повне право власності на неї. Якщо ваша ділянка зареєстрована до 2004 року і не має кадастрового номера, вам потрібно діяти наступним чином:

Після виконання цих кроків ваша земельна ділянка буде мати кадастровий номер, а ви матимете можливість проводити будь-які операції з нею.

Розробка технічної документації

Розробка технічної документації – це важливий етап у процесі отримання кадастрового номера для земельної ділянки. Основні кроки цього процесу включають:

Державна реєстрація права власності

Державна реєстрація права власності на земельну ділянку – це офіційний процес оформлення правового статусу власності на конкретну земельну ділянку відповідно до законодавства. Основні кроки цього процесу включають:

Оплата податків та зборів            

Власники земельних ділянок в Україні зобов’язані сплачувати податки та збори, пов’язані з володінням землею.

Основні платежі:        

Ставки податків та зборів:        

Ставки податку на земельні ділянки, які пройшли оцінку, мають наступні обмеження:

Щодо земель, які не пройшли оцінку:

Для земель поза межами населених пунктів або у межах населених пунктів без проведеної оцінки, ставка податку не перевищує 5% від нормативної грошової оцінки одиниці площі сільськогосподарських земель, а також не більше 0,1% від нормативної грошової оцінки одиниці площі лісових земель.

Укладення договору купівлі-продажу

Укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки передбачає наступні кроки:

Нововведення земельної реформи у 2024 році       

Права юридичних осіб на купівлю земель

З 1 січня 2024 року в Україні набув чинності другий етап земельної реформи, який відкрив ринок землі для юридичних осіб. Це знаменує собою значну подію, адже протягом багатьох років питання купівлі землі юрособами залишалося дискусійним.

Продаж земельних ділянок, які належать до комунальної або державної власності, є забороненим.

Обмеження для фізичних осіб та іноземців

Фізичні особи:

Іноземці: не можуть купувати землю сільськогосподарського призначення. Вони можуть її отримати лише у спадок, успадкована земля має бути відчужена протягом року.

Цінова оцінка сільськогосподарських земель

Ціна на сільськогосподарську землю в Україні залежить від багатьох факторів, таких як:

Для визначення оціночної вартості нерухомості створюється електронний документ, що називається е-Довідкою. Цей документ формується безоплатно на основі звітів про оцінку, які зберігаються у Єдиній базі даних. Е-Довідка містить інформацію про оціночну вартість нерухомості і є чинною протягом 30 днів з моменту її створення.

Переважне право орендарів

Переважне право орендаря означає, що якщо термін дії договору оренди землі закінчується, орендар має першочергове право на продовження цього договору за умовами, які були визначені у попередньому договорі. Тобто, перед будь-яким іншим орендарем він має право на поновлення оренди. 

Також орендарі земельної ділянки мають переважне право на її купівлю у разі її продажу

Це право діє за умови, що орендар:

Переважне право орендаря на купівлю земельної ділянки реалізується в наступному порядку:

  1. Орендодавець повідомляє орендаря про намір продати земельну ділянку.
  2. Орендар протягом одного місяця з дня отримання повідомлення має право надати письмову згоду на купівлю земельної ділянки за ціною, запропонованою продавцем.
  3. Якщо орендар не надає згоди на купівлю земельної ділянки протягом одного місяця, продавець має право продати її іншій особі.