Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Франція змінює кольори державного прапору

Французький триколор офіційно змінить кольорову гаму. Втім, не надто радикально. Президент Франції Еммануель Макрон ініціював заміну синього кольору на державному прапорі Франції на темно-синій. Про це повідомляє Parisien.

Ця ініціатива залишилася непоміченою і офіційно не була раніше озвучена. Вся справа в тому, що хоча традиційні синій-білий-червоний кольори все ще зображені на офіційних будівлях, але тепер офіційно синій колір замінили темно-синім.

За поясненнями чиновників, глава держави має прагнення відновити зв’язок державного прапору Франції із символом Французької революції — французьким прапором 1793 року. Він як раз мав не синій, а темно-синій колір у складі триколора.

Рішення було прийняте Президентом Республіки ще в липні 2020 року, але не розголошувалось, що це не спричинило зайві внутрішні дебати.

Видання Еurope1 пояснює, чому Еммануель Макрон прийняв таке рішення. З кількох причин: перш за все, є естетичні причини, адже новий блакитний колір витонченіше; але перш за все, оточення глави держави пояснює бажання президента республіки відновити спадковість з французьким прапором 1793 року.

Цікаво, що світліший відтінок прапора з’явився у 1976 році. Зміна кольору тоді мала на меті зробити державний триколор ближчим до прапора ЄС.