Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Фільм “Ігрень” – темна історія психіатричної лікарні у Дніпрі

Суспільне у Дніпрі презентує фільм “Ігрень” про каральну психіатрію за часів радянського союзу, – розповідає на сторінці facebook Суспільне.

Фільм розповідає про маловідому діяльність лікарняних закладів, які використовували за совєцьких часів для боротьби з дисидентами та іншими громадянами, які могли виявляти незадоволення будь-якими аспектами життя в СССР. Якщо за Сталінських часів це було масове знищення або ув’язнення в Гулагах, то за пізнього совєцького союзу, вже не застосовували таких масових репресій, але продовжили виявляти незгодних та ламати їх за допомогою психіатрії.

Героєм фільму став вчитель географії, дисидент Василь Сірий. Його голос можете чути у відео. За “інакодумство” та незгоду із політикою радянської влади він більше 13 років пробув на примусовому психіатричному лікуванні з діагнозом “вялотекущая шизофрения”. Близько 35 разів йому вводили препарат сульфазин – суміш суспензії сірки з маслом. Це викликало біль, судоми та конвульсії. Василь Сірий пройшов тортури та знущання. Проте після звільнення з лікарні продовжив займатися активною громадською діяльністю. Заснував та очолив Дніпропетровське товариство політв’язнів та репресованих. Допоміг відкрити осередки товариства й у інших регіонах України.