Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Дніпро ділиться досвідом із освітянами з понад півтора десятка українських громад

24 жовтня у Дніпрі стартував семінар «Перспективи розвитку освіти: нові підходи та інноваційні проєкти». На нього зʼїхалися представники понад півтора десятка українських громад — Київ, Запоріжжя, Харків, Миколаїв, Черкаси, Полтава, Рівне, Кривий Ріг, Вараш, Кропивницький, Маріуполь, Буча, Кременчук, Помічна, Біла Церква та Солонянська селищна територіальна громада. Тут вони не лише зможуть перейняти досвід Дніпра, а й обговорити основні нововведення в системі освіти.

«Дуже приємно, що зараз тут всі — місцеве самоврядування, територіальні громади, урядовці, народні депутати. Ми раді будемо поділитися з вами своїм досвідом. Зверніть також увагу на наші зусилля у профтехосвіті. Я пишаюся тим, що першим порушив це питання на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові ще до війни», — зазначив мер Дніпра Борис Філатов.

Нині місто приділяє чимало уваги розвитку свого освітнього простору — залучаючи власні ресурси, допомогу держави, підприємств-роботодавців та міжнародних партнерів. Окрема частина роботи — це комунікація з батьківською та педагогічною спільнотою. Її вибудовують різнобічно, насамперед — через соціальні мережі. Водночас, попри війну, Дніпро знайшов можливість підвищити зарплати вихователям та їхнім помічникам, вихователям-методистам, музичним керівникам, медичним сестрам та лікарям, а також доплати для молодих педагогів. Місто активно працює над покращенням умов очного навчання — адже кількість школярів збільшується через повернення дітей з-за кордону та приїзду переселенців. Протягом семінару це також стане однією з тем обговорень. Крім того, ці два дні у Дніпрі буде презентовано новий закон про дошкільну освіту.

«Ми дійсно майже 5 років працювали над цим законом. Дійшли результату. У липні Володимир Зеленський підписав законопроєкт, і він повністю набере чинності у липні 2025 року», — сказав нардеп Володимир Воронов.

Під час семінару у Дніпрі говоритимуть і про впровадження третього етапу реформи НУШ — старша профільна школа. «Упевнена, що та насичена програма, яку нам підготували шановні хости з Дніпра та Асоціації міст України, буде точно дуже цінною та цікавою з точки зору обміну досвіду. Бо, мабуть, краще завжди бачити те, що вже реалізовано», — наголосила заступниця міністра освіти і науки України Надія Кузьмичова.

Зі свого боку, виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан зауважив, що ключові зміни та реформи починаються саме із таких обговорень, що нині проходять у Дніпрі. «Сьогодні є можливість все обговорити. У вас (представників інших громад, — ред.) є можливість побачити безпосередньо, як все відбувається. І для дніпровських колег взагалі буде серія круглих столів. Бо новий закон, який ухвалений, нам по ньому жити», — сказав Слобожан.