Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Держбюджет 2025: економічні виклики війни та курс долара на рівні 45 гривень

Держбюджет в умовах війни. Більшу частину витрат у наступному році держава спрямовуватиме на сферу національної безпеки та оборони. Про плани уряду відомо з проєкту державного бюджету України на 2025 рік, який подано на розгляд Верховній Раді. Згідно з прогнозами Міністерства економіки України середньорічний курс долара дорівнюватиме 45 гривень за долар. Водночас мінімальну зарплату та прожитковий мінімум залишать на рівні поточного року.

У Дніпрі люди кажуть, через зміни курсу долара планувати власний бюджет все важче. 

“Все дорожчає, ціни підвищуються, як це повинно впливати, зрозуміло, що негативно. У мене така робота, що вільного часу дуже мало. Немає можливості знайти додаткову роботу. Чесно кажучи, я не розумію, як виживатиму, особливо коли відключають світло”, – сказав дніпрянин Ігор.

“Ми, переселенці, винаймаємо квартиру, грошей не вистачає. Економимо на всьому. Ми, з дружиною, на групі інвалідності. Роботи немає, пенсія – мінімалка. Живемо”, – переселенець Олександр.

45 гривень за 1 долар. Така вартість валюти закладена у проєкт бюджету 2025 року. У поточному році цей показник складав 40 гривень 70 копійок. Однак вже зараз валюту США в банках продають на гривню дорожче. Курс продовжує повільно зростати. Слід зазначити, що запланована максимальна вартість згідно бюджету 2024 трохи більше – 42 гривні.

“Ми ввійдемо в новий рік приблизно з курсом 42. Зростання незначне. Правильніше буде сказати, що відбувається плавна девальвація національної валюти. Це не є проблемою. Проблемою є різкі стрибки курсу, які інколи спостерігаються”, – зазначив економічний експерт Михайло Крапивко.

Фахівці кажуть, що навіть із урахуванням підняття податків, наступного року всі гроші що отримає держава без міжнародної підтримки та грантів – підуть на витрати пов’язані з війною.

“Підвищуючи податки, ми прагнемо самостійно забезпечити фінансування війська та безпеки. Оскільки запозичення не можуть покрити всі наші потреби у цій сфері, ми мусимо активізувати внутрішні ресурси. Запозичення ж дозволять нам фінансувати соціальні програми та інші сфери”, – повідомила політологиня Олександра Решмеділова.

Тож українці в тилу мають це розуміти та заощаджувати. Можливо, варто шукати додатковий заробіток.

“Якщо в 2024 році підвищувались соціальні стандарти, то в планах на 2025 рік Мінфін просто заморозив усі соціальні стандарти. Він заморозив як прожитковий мінімум, так і мінімальну заробітну платню. Таким чином, він стримав рост витрат держбюджету”, – сказав Михайло Крапивко.

За словами експертів, до затвердження бюджету на 2025 рік цифри в проєкті змінюватимуться ще не раз. Та у будь-якому випадку доведеться економити. Розглядати остаточну версію бюджету України 2025 депутати почнуть не раніше, ніж у листопаді.

Джерело: ДніпроТВ