Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Чи законно звільнювати працівника за прогул в Україні

Звільнення за прогул – це дисциплінарне стягнення, яке може застосовуватися до працівника, який без поважних причин відсутній на робочому місці. Однак, важливо розуміти, що звільнення за прогул – це крайній захід, який має бути застосований з дотриманням вимог законодавства. «Дніпро Оперативний» розповість, чи є звільнення за прогул законним, а також які кроки мають вжити роботодавець та працівник у цій ситуації.

Що вважається прогулом?

Відсутність працівника на робочому місці протягом 3 годин або більше без поважних причин. До поважних причин належать:

До прогулу також відноситься: 

Чи законно звільнення працівника за прогул?

Звільнення за прогул цілком законне, але лише за умови дотримання роботодавцем чіткої процедури та за наявності підстав.

Це означає, що просто те, що працівник не з’явився на роботу впродовж чотирьох годин, ще не дає підстав для того, щоб звільнити його через прогул. Звільнення працівника за прогул потребує виконання певної послідовності дій, які можна розділити на кілька етапів.

Як правильно оформити звільнення за прогул?

1. Фіксація відсутності:

2. Службове розслідування:

3. Звільнення за прогул (якщо причини неповажні):

Які права має роботодавець при звільненні за прогул?         

Які права має працівник при звільненні за прогул?

Що робити, якщо вас звільнили за прогул незаконно?

Якщо вас звільнили за прогул, а ви вважаєте, що це було зроблено незаконно, вам можуть бути доступні деякі правові кроки для захисту своїх прав. Ось деякі можливі дії:

Важливо документувати всі ваші дії та зберігати будь-які докази, які підтверджують ваші аргументи щодо незаконності звільнення за прогул.