Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Через «м’який карантин» Швеція найменше в Європі втратила в економічному плані. Але не все так просто

Швеція, що відмовилась від тотального карантину і здебільшого зберігала звичний ритм життя під час розпалу пандемії Ковід-19, за період з квітня по червень отримала найменший спад економіки серед країн ЄС – економіка скоротилася на 8,6%.

За інформацією ВВС, оцінка шведського бюро статистики яскраво показала, що країна пройшла зазначений період легше, ніж інші країни ЄС, які вжили більш жорстких заходів. Однак це падіння було все-таки найбільшим квартальним падінням протягом останніх 40 років.

Європейський Союз за той же період в екнономічних показниках втратив 11,9%. Окремі країни втратили ще більше: в Іспанії спостерігалося економічної активності на 18,5%, тоді як економіка Франції та Італії скоротилася відповідно на 13,8% і 12,4%.

Шведська влада зауважувала, що стратегія країни щодо пандемії Covid-19 не була спеціально розроблена для захисту економіки – метою було запровадження сталих, довгострокових заходів. Але уряд сподівався, що підтримка цих заходів суспільством допоможе обмежити скорочення робочих місць та пом’якшити вплив на бізнес.

З моменту початку пандемії Швеція значною мірою покладалася на настанови добровільного соціального дистанціювання та самоізоляції, включаючи роботу з дому, де це можливо, та уникнення громадського транспорту. Втім, різні прогнози передбачають, що шведська економіка цього року втратить ще приблизно 5%. Це все одно менше, ніж інші країни, які сильно постраждали від Covid-19 (Італія, Іспанія та Великобританія).

В той же час, рівень безробіття у Швеції складає наразі 9% і залишається найвищим у північних європейських країнах, порівняно з 7,1% у березні.

Наведені цифри яскраво показують, наскільки вразлива Швеція до глобальних економічних зрушень. Як і інші скандинавські країни, вона має невелику, відкриту економіку, яка залежить від міжнародної торгівлі. Саме зрушення в міжнародній торгівлі завдали найсильнішого удару по економіці Щвеції.

Випадок Швеції не є виключенням – навіть за умови ефективної внутрішньої політики і підтримки національної економіки, країни, в умовах глобального ринку, неодмінно втрачатимуть у плані економічної активності, що відбиватиметься на темпах економічного росту.