Борис Філатов виступив проти Закону про гральний бізнес

14.07.2020 14:24   -

Питання грального бізнесу потрібно обов‘язково обговорювати з територіальними громадами. Водночас вже протягом року центральна влада йде лише за логікою зведення рахунків із місцевим самоврядуванням. 

На цьому мер Дніпра Борис Філатов наголосив у ефірі програми «Свобода слова» на ICTV. 

Для того, щоб люди на місцях могли висловити свою думку стосовно врегулювання грального бізнесу, потрібен чіткий механізм. 

«Грають не на Печерських пагорбах і не на Банковій. Люди роблять це в містах. Казино і зали гральних автоматів знаходяться в територіальних громадах. Наші земляки по всій країні, програвши гроші, йдуть до ломбардів здавати останні речі. І це відбувається саме на місцях», — зазначив Борис Філатов.

Водночас, місцеве самоуправління залишили осторонь цієї дискусії.

«Утім, виходить так, що все знову вирішили без місцевого самоврядування. Наприклад, ще екологічний контроль — ми ж дихаємо цією гидотою, але квоти на викиди розподіляють у Києві», — підсумовує мер Дніпра і додає, що цей законопроект він, зокрема, вважає відверто лобістським. 

Разом з цим, коментуючи відкликання постанови про проведення місцевих виборів 25 жовтня, Борис Філатов зауважив, що така ситуація говорить насамперед про якість діючого “турбо-режиму” ухвалення рішень.

«Фактично профільний комітет, ті депутати, які це готували, підставили зокрема президента. Не знаю, чи поспішали, чи навіщо це роблять, та вони фактично оголосили вибори лише в обласних радах», — сказав Борис Філатов. 

Мер Дніпра також підкреслив: незалежно від ситуації лідери місцевого самоврядування продовжують системно опікуватися справами своїх міст: 

«На відміну від політиків, ми не струшуємо повітря, а просто щодня робимо свою справу». 

Натомість, згадуючи перебіг подій за останній рік, Борис Філатов заявив про згортання децентралізації, звуження прав місцевого самоврядування і системний тиск на нього.