Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Асоціація міст України звернулась до Зеленського із проханням припинити тиск на місцеву владу

Представники Асоціації міст України (АМУ) вважають, що центральна влада чинить неправомірний тиск на місцеве самоврядування, доказом чого є численні кримінальні справи проти чиновників на місцях. Про це йдеться у зверненні АМУ на сайті Дніпропетровського регіонального відділення асоціації.

У зверненні сказано про необхідність передачі владних повноважень місцевій владі, в тому числі і в питаннях карантинних заходів через епідемію коронавірусу, а також і про недопустимість протистояння центральної і місцевої влади.

АМУ пропонує надати органам місцевого самоврядування право, у визначених законом та Урядом межах, пом’якшувати умови карантину для громадян та суб’єктів господарювання. Адже саме органи місцевого самоврядування відповідальні перед громадами за ситуацію в муніципалітетах  і повинні мати змогу на місцях приймати рішення в залежності від конкретної ситуації в громаді.

«В умовах економічної кризи та пандемії коронавірусної хвороби COVID-19, коли місцеве самоврядування забезпечує життєдіяльність міст, селищ та сіл, тиск правоохоронних органів і прокуратури несе пряму загрозу безпеці та життю громадян України, оскільки фактично паралізує роботу муніципалітетів з надання відповідних послуг», – ідеться у зверненні.