Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

Араби “полетіли на Марс”

Об’єднані Арабські Емірати увійшли в історію як перша арабська країна, яка успішно запустила в космос міжпланетну місію. Після двох відстрочок через несприятливі погодні умови – 15 і 17 липня – 20 липня о 00:58 за Києвом з японського космодрому Танегасіма на ракеті-носії H-IIA вирушила космічна місія «Аль-Амаль» (з арабської – «Надія»).

Об’єднані Арабські Емірати ініціювали свою першу місію на Марс, оскільки вони прагнуть розвинути свої науково-технічні можливості та зменшити свою залежність від нафти.

За годину після запуску зонд розгорнув сонячні батареї для живлення своїх систем і встановив радіозв’язок з місією на землі.

За словами представника з питань передових наук Сари Амірі, місія на Марс в Еміратах коштувала 200 мільйонів доларів. Вона спрямований на те, щоб вперше надати повне уявлення про марсіанську атмосферу, вивчаючи щоденні та сезонні зміни, – інформує Reuters.

Місію розробляли понад 150 інженерів Космічного центру імені Мохамеда ібн Рашина, що в Дубаях, у співпраці з трьома американськими університетами. Прем’єр ОАЕ, на честь якого й назвали центр, пояснює: назву місії — “Надія” — обрали тому, що вона “надсилає сигнал надії мільйонам молодих арабів”. Символізм — не лише в цьому: за розрахунками, на орбіту Марса “Надія” вийде в грудні 2021 році, коли ОАЕ святкуватимуть 50-річчя незалежності.

Емірати вже заявляли про себе як про арабську космічну державу. “Надія” — не перша космічна місія Еміратів: з 2014 року вони вже запустили кілька супутників, а в 2019-му у відкритий космос уперше вийшов еміратський астронавт Хаза аль-Мурсі.

Автор – Боніфацій