Здорове харчування дитини починається у родині – лікар-дієтолог

29.10.2018 16:30   -
Автор:

З 1999 року в Україні кількість дітей, які хворіють на ожиріння, збільшилася майже у 5 разів. Наприкінці 90-х у країні було зареєстровано 48 дітей з ожирінням на 100 тис. населення, а наразі цей показник складає 230 дітей на 100 тисяч.
Про це під час прес-конференції 29 жовтня розповіла позаштатний експерт департаменту охорони здоров’я населення Дніпровської міської ради з дитячої гастроентерології, лікар-гастроентеролог вищої категорії Наталія Сапа, повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
«У Дніпрі, крім цього, зростає кількість гастропатологій серед підлітків. У 2016 році статистика була така: 663 дитини на 100 тис., у 2017 році – 705 дітей на 100 тис. Усе це є наслідком надмірного споживання рафінованих продуктів, фастфуду, снеків з високим вмістом трансжирів, недостатнє споживання фруктів, овочів, цільнозернових злаків, молочних і кисломолочних продуктів. Сіль та цукор – це приховані вбивці. Наприклад, 100 мл «Кока-коли» містять 10 чайних ложок цукру», – каже Наталія Сапа.
Лікар-дієтолог Павло Каданер зі свого боку зазначив, що до здорового харчування дітей слід привчати у родині.
«Батьки повинні розуміти, що вони відповідальні за харчові звички своєї дитини. Саме у родині формується модель поведінки: чи потрібно мити руки перед їжею, які продукти можна споживати, а які – ні. Батьки повинні показувати дітям гарний приклад. Якщо батьки із цигаркою у руках розповідатимуть дитині, що палити погано, то у підсвідомості дитини вже буде записаний образ курця. Те ж саме і з харчуванням. Якщо дозволяти їсти вдома продукти з підсолоджувачами, з ароматизаторами, дитина, маючи ще несформовану свідомість, обиратиме саме таку їжу. І через це здорова їжа у шкільних їдальнях здаватиметься несмачною», – зазначив лікар-дієтолог.
Представник компанії, яка наразі надає послуги гарячого харчування у закладах освіти Дніпра, інженер-технолог з дитячого харчування Ольга Щурова наголосила на тому, що страви у їдальнях готують із дотриманням усіх технологій та норм.
«Головний принцип нашої роботи – харчування має бути корисним та збалансованим. Раціон дитини повинен включати і цільнозернові, і білкові продукти рослинного та тваринного походження, має бути знижене споживання солі та цукру. Коли дітям готують котлети, то їх трохи присмажують, а потім запікають у духовці. Жодних консервантів діти не отримують», – розповіла Ольга Щурова.