Заклики, спрямовані на захист російської мови, – це провокація, – «Просвіта»

06.12.2016 16:30   -
Автор:

Як повідомили деякі регіональні ЗМІ, в Дніпрі відбулася міжрегіональна конференція, в рамках якої обговорювалося питання прийнятті законопроекту щодо захисту російської мови. Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» звернулося до експертів із запитанням, чи потребує російська мова захисту в нашому регіоні.
Голова Дніпропетровської обласної організації «Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка» Сергій Довгаль вважає, що на подібні зібрання повинна звертати увагу Служба безпеки України.
«Ми розцінюємо подібні заходи як цілеспрямовану провокацію, спрямовану проти української держави. Адже питання функціонування мов національних меншин в Україні, однією з яких є російська, чітко регулюється і міжнародним, і українським законодавством. Наша державна мова – українська. І жодна інша мова не може посягати на її державність. Російська мова ні в якому разі не потребує захисту на території Дніпропетровщині. І будь-які заклики, спрямовані на її захист, – не що інше, як провокації. Тим більше, щодо історії створення російської мови зараз виникає багато запитань. Ми знаємо, що вона була створена штучно Володимиром Далем за наказом Петра І, скомпільована з різних мов. 13% в ній староукраїнської мови. Але це вже питання, яке лежить у площині філологічних дискусій.
Будь-які мовні питання завжди викликають резонанс у суспільстві, що в свою чергу викликає розхитування ситуації. Тому я думаю, що подібним зібранням мають давати оцінку не громадські активісти, а СБУ», – сказав він.
Читайте также: У Дніпрі ще багато вулиць носять назви міст країни-загарбника, – експерт