Як депутати Дніпра звітують про свою роботу?

07.10.2019 11:15   -
Автор:

Аналітики ВГО «Інститут «Республіка» протягом липня-вересня 2019 року проаналізували звіти депутатів місцевих рад за 2018 рік у 22 містах України, в т.ч. у Дніпрі. Найкращими показниками, як і минулого року, щодо подання звітності може похизуватися депутатська фракція «УКРОП»: 20 з 20 (100%) членів фракції вчасно подали свої звіти за минулорічну діяльність. Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на звіт організації.
Відстають від них фракції «Наш край» (7 з 8 депутатів подали звіти – 87,5%), «Громадська сила» і «За життя» (по 5 з 6 депутатів – 83,3%), «Опозиційний блок» (3 з 8 депутатів – 37,5%), «Об’єднання «Самопоміч» (1 з 3 депутатів – 33,3%), «Солідарність» (2 з 6 депутатів – 33,3%). На момент проведення аналізу 4 з 7 (57,1%) позафракційних депутатів також прозвітували про діяльність, а депутат Олександр Турчин у серпні 2019 року подав звіти і за 2017 і за 2018 роки.
Станом на 7 жовтня 2019 року 15 депутатів міської ради наразі порушують вимоги Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», який зобов’язує їх звітувати про власну діяльність у раді та на виборчому окрузі (округах) не рідше, ніж 1 раз на рік. Невиконання вимог про звітування депутатами може стати підставою, згідно з Законом «Про статус депутатів місцевих рад», для початку процедури відкликання таких депутатів.
Всі звіти доступні на сторінках депутатів на сайті Дніпровської міської ради (https://dniprorada.gov.ua/uk/persons/category/deputati-miskoi-radi-/ ). Там зазначена і інформація з контактними даними їхніх помічників, часом і місцем прийому громадян депутатами. Крім того, на сайті можна дізнатися, скільки засідань сесій міської ради та постійних депутатських комісій було відвідано кожним з депутатів.
Тими депутатами, хто це вказав у звітах, за 2018 рік було проведено понад 256 зустрічей з громадянами, а прийнято близько 16 тис. виборців, надіслано понад 1640 депутатських звернень. Зазначимо, що не всі депутати фіксують ці показники у своїх звітах, тож реальні цифри набагато більші.
Найпоширенішими видами діяльності були надання адресної матеріальної допомоги (47 згадок. Депутат Дніпровської міської ради може розподілити до 300 000 грн з депутатського фонду між соціально вразливими громадянами, які звернутися до нього за допомогою), ремонти вікон (включно з заміною на металопластикові – 36 згадок), під’їздів (згадка у 31 депутата), дахів (29 згадок), фасадів (26 згадок), ремонт внутрішньобудинкових інженерних мереж та закупка інвентарю для навчальних закладів (по 19 згадок).
Крім діяльності в межах Програми виконання доручень виборців депутати також сприяли проведенню ремонтів і закупівлі інвентарю, організації заходів виконавчими органами міської ради і її комунальними підприємствами. Водночас, частина депутатів у своїх звітах не розмежовує власні ремонти/закупівлі від тих, що здійснили виконавчі органи Дніпровської міської ради на їхньому окрузі, приписуючи собі досягнення мерії. Частина обранців не вказує, де саме проведені роботи/закуплено інвентар, роблячи неможливим для громадян це перевірити та оцінити якість проведеної роботи.
Деякі депутати виокремлюються серед колег лобіюванням корисних ініціатив та спонсорською допомогою різним верствам громадян та організаціям. Наприклад, Володимир Ікол та Олександр Черкаський на своїх округах борються з незаконною торгівлею та наливайками. А завдяки ініціативі Анжеліки Пилипенко у місті з’явився новий маршрут тролейбусу.
Ще однією підставою для відкликання може стати не відвідування сесій ради і засідань постійних депутатських комісій. Найбільшу динаміку у відвідуваності сесій Дніпровської міської ради демонструють депутати «Об’єднання «Самопоміч» (94%), «Нашого краю» (92%), за ними йдуть позафракційні (85,7%), «Громадська сила» (80,3%), «УКРОП (79,3%), «Солідарність» і «За життя» (по 77,3%), «Опозиційний блок» (73,9%).
Найкращу відвідуваність засідань постійних депутатських комісій показали члени фракцій «За Життя» (82,9%) і «Наш край» (79,6%). Гірші показники у «Самопомочі» (75,8%), «УКРОПу» (72,6%), «Громадської сили» (71,2%), позафракційних (70,5%), «Солідарності» (67,8%). Найменший показник – у «Опозиційного блоку» (66,4%). Відмітимо, що кількість засідань коливається залежно від депутатської комісії. Так, найбільше засідань відбулося у транспортної комісії (36), а менше за все – у етичної (10) та екологічної (9).
Зразкову відвідуваність, бувши присутніми практично під час всіх сесій та засідань своїх комісій, можна фіксувати у депутатів Сергія Барановського, Павла Головахи, Миколи Слободянюка, Володимира Федоренка («УКРОП»), Наталії Демидової («Наш край»), Абдули Ельдарова («Громадська сила»), Володимира Ікола (позафракційний). Найбільшими порушниками виявилися Ярослав Гивель («Опозиційний блок»), який не подавав депутатські звіти про діяльність та у 2018 році не був на жодному з засідань сесії ради та постійної депутатської комісії, а також позафракційний Сергій Суханов, який минулоріч відвідав лише 1 сесію ради та жодного засідання комісії.
Ознайомитися з контент-аналізом звітів депутатів міських рад по Україні можна за посиланням: https://inrespublica.org.ua/aktyvna-hromada/yak-i-pro-shho-zvituyut-deputaty-mistsevyh-rad-vybortsyam-na-zamitku.html.