Ветеранам Дніпропетровщини допомагатимуть за програмою американського психолога

13.11.2018 13:30   -
Автор:

Програму всесвітньо відомого психолога Френка П’юселіка з допомоги ветеранам впровадять на Дніпропетровщині. Пілотний проект запрацює вже у 2019-му на базі трьох військкоматів.
Про це заявила начальник управління з питань учасників АТО Дніпропетровської облдержадміністрації Наталія Шуліка, повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
За словами Наталії Шуліки, програма американського психолога Френка П’юселіка передбачає два етапи. Перший – це створення, так званих, ветеранських груп.
«Як показує практика, найефективніший метод психологічної підтримки – це взаємодопомога. Ветеран-ветерану. Плануємо створити ветеранські групи. Їх учасники – це люди, які потребують вирішення певних проблем. Щотижня вони зустрічатимуться з двома працівниками, які пройшли навчальний курс Френка П’юселіка. Перший – обов’язково людина з військовим досвідом, другий – психолог», – розповіла начальник управління з питань учасників АТО Дніпропетровської облдержадміністрації Наталія Шуліка.
Навчання фахівців з трьох пілотних військкоматів області заплановане на 2019-й.
«Повинні бути регіональні центри психологічної підтримки, в них – професійні психологи. Вони мають відповідати вже за райони, – зауважив Френк П’юселік. – Навчання таких фахівців має тривати два роки. Це час для трансформації – з просто гарного психолога до спеціаліста, готового працювати з ветеранами. На сьогодні є щонайменше три країни, де діє така система. Англія, Ізраїль, США».
Згодом поширити такий досвід планують на всю область.
Другий етап програми Френка П’юселіка – створення реабілітаційних центрів для ветеранів. На сьогодні на Дніпропетровщині вже два такі заклади.
Френк П’юселік – ветеран в’єтнамської війни, відомий американський психолог. Автор цілого напрямку в сучасній психології. Створив методи та програми реабілітації учасників воєн, які нині використовуються в різних країнах світу. 10-11 листопада він провів у Дніпропетровській облдержадміністрації дводенний тренінг. Знання безкоштовно опановували учасники АТО, ветерани, члени їхніх родин, а ще волонтери, психологи та соцпрацівники.