В Україні змінять правила паркування

29.03.2018 18:15   -
Автор:

Президент Петро Порошенко підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування сфери паркування транспортних засобів», ухвалений Верховною Радою 21 грудня минулого року.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням наZIK.
Закон передбачає створення законодавчого механізму невідворотності відповідальності за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів шляхом введення фото-відеофіксації правопорушень.
Також поширюється механізм притягнення до адмінвідповідальності особи, на яку зареєстровано авто, за зафіксовані порушення правил дорожнього руху, за випадки порушення правил зупинки, стоянки та паркування, зокрема за несплату вартості послуг паркування або паркування на місцях для інвалідів особами, які не мають такого права.
Повноваження розгляду справ про адмінправопорушення та здійснення тимчасового затримання авто, згідно з документом, мають інспектори з паркування.
Удосконалено розміри штрафів за порушення правил парковки. Передбачено 50% знижки в оплаті штрафів за зафіксовані в режимі фотозйомки/відеозапису порушення в разі їх сплати протягом 10 банківських днів.
Після тимчасового затримання транспортних засобів передбачено невідкладне інформування Нацполіції із зазначенням часу і місця, куди евакуйовано авто, розміщення цієї інформації на сайті виконавчого органу відповідної місцевої ради, а також інформування про евакуацію авто на мобільні телефони власників.
Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься невідкладно після сплати штрафу і вартості послуги з його транспортування та зберігання.
Для зручності оплати за парковку та ефективного контролю її здійснення створюється законодавча можливість введення рішеннями органів місцевого самоврядування автоматизованої системи контролю оплати парковки.
Закон набирає чинності через 180 днів з дня його опублікування.
Перша порада водіям – паркувати авто на спеціально обладнаних для цього місцях, платити гроші за допомогою паркомата і залишати чек під склом.
Друга порада – не паркуйтесь там, де не можна. На проїзній частині в два ряди, на залізничних переїздах, трамвайних коліях, на естакадах, мостах, шляхопроводах, у тунелях, занадто близько до пішохідних переходів та перехресть, автобусних зупинок та ін. А ще не залишайте машини на велодоріжках.
Якщо все пішло не так – штрафи і евакуація. Штраф – це якщо машина на платній парковці, але під склом немає чека про оплату. Евакуація – якщо машина заважала руху іншого транспорту.