У Дніпрі протестували проти забруднення навколишнього середовища

07.12.2017 17:15   -
Автор:

У Дніпрі сьогодні відбулася акція «Рожеві окуляри не очищують повітря», яку організувала екологічна коаліція Дніпра.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на організаторів.
В акції взяли участь правозахисна група “Січ”, громадська організація “Форпост”, “Екологічний простір України”, “Верность”, а також “Спільнота активної молоді – САМ”.
“Акція відбулася під стінами обласної ради під гаслом “Час знімати рожеві окуляри та вживати реальних заходів для вирішення екологічних проблем!”
Учасники закликали депутатів звернути увагу на проблему критичного забруднення навколишнього середовища, адже вона давно вийшла за межі інтересів екологічних та політичних організацій і набула масштабу стихійного лиха. Ця проболема стосується абсолютно всіх жителів країни, незалежно від віку, професії та рівня достатку.
З року в рік Дніпро займає лідируючі позиції за рівнем забруднення повітря серед інших міст України тоді, як це має надважкі наслідки для здоров’я мешканців та економіки в цілому. Реальні масштаби забруднення замовчуються, як і той факт, що за погану екологію мешканці міст платять 10-ма роками свого життя. Тобто, щотижня погана екологія віднімає один день життя городянина.
Екозахисники запропонували боротися з причиною, а не наслідками проблеми, а саме – різко збільшити рівень екологічних штрафів для забруднювачів. Адже сьогодні в Україні ставка екологічного податку на викид СО2 сміхотворна і складає всього 37 копійок за тонну. Приміром у Польщі – 1 євро, а в Швеції – 18 євро за тонну!
Учасники акції підготували петицію до депутатів всіх рівнів, чиновників Кабміну та Президента України з такими вимогами:
1.Комплексно переглянути ставки екологічного податку для підприємств-забруднювачів, а саме – збільшити їх в десятки разів.
2.Модернізувати стаціонарні пости спостереження та доповнити їх датчиками вимірів СО2 дрібнодисперсного пилу PM2.5 і PM10 для вимірювання концентрації частинок діаметром до 2,5 і до 10 мікрон відповідно.
3.Регулярно проводити онлайн-моніторинги на кордонах санітарної зони кожного підприємства-забруднювача, який перебуває в ТОП-100 (за версією Мінприроди та екології в 2017-му році) через встановлення додаткових постів спостереження, у разі потреби.
4.Регулярно інформувати населення про екологічну ситуацію в обласних центрах через ЗМІ, і зокрема, оприлюднювати дані Центральної геофізичної обсерваторії.
Якщо вимоги будуть виконані, це уже сприятиме значному покращенню екологічної ситуації в країні, зниженню захворюваності та збільшенню середньої тривалості життя українців”, – йдеться у повідомленні.