У селах Дніпропетровщини реалізується 33 проекти з енергоефективності

15.10.2014 11:45   -
Автор:

Ініціативи жителів 13 районів Дніпропетровщини впроваджено завдяки трьом проектам Дніпропетровської обласної ради: «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини» (спільно з Фондом Східна Європа), в рамках другої фази спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування.
Про це повідомляє видання «ГЛАВНОЕ».
«Щоб позбутися від енергозалежності Дніпропетровщина повинна стати енергоефективною. Проекти, що реалізуються на селі обласною радою, направлені на покращення енергоефективність та енергозбереження об’єктів соціальної сфери. Зокрема, ми почали забезпечувати дитячі садки, будинки культури, медичні заклади, тобто установи, залежні від бюджетного фінансування, технологіями та установками, які дозволяють уникнути газової залежності. Таким чином, отримуємо значну економію і гарантоване тепло і комфорт у зимовий період. Вагомих результатів досягли завдяки тісній співпраці громад, влади та міжнародних фондів», – підкреслив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.
Завдяки реалізації проектів ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» у ФАПах, дитячих садках та школах Апостоловского, Криворізького, Томаківського, Павлоградського, Межівського, Верхньодніпровського районів (13 проектів) замінено зношену систему опалення та гарячого водопостачання з встановленням конденсаційних, піролізних, пілетних котлів, тепло-генераторної (модульної) установки та системи сонячних колекторів. Проведено термомодернізацію будівель з влаштуванням електроакумуляційного обігріву, проведено утеплення приміщень, заміну вікон та дверей. Також в рамках проекту встановлено системи автономного освітлення з використанням сонячних фотоелектричних модулів на центральних вулицях.
Впровадження проекту «Чиста енергія: партнерство для майбутнього Дніпропетровщини» дозволило модернізувати систему теплопостачання у дитячих садках, медичних закладах, будинках культури та відмовитися від використання газу, перевівши котли на біомасу та пілети. Також завдяки проекту у двох селах на центральних вулицях з’явилися нові системи освітлення з використанням енергії сонця. Загалом реалізовано 8 проектів у населених пунктах Магдалинівського, Павлоградського, Нікопольського, Синельниківського, Криворізького, Апостолівського, Софіївського та Межівського районів.
В рамках обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування (12 проектів у селах Криворізького, Юр’ївського, Нікопольського, Павлоградського, Апостолівського, Межівського районів) у будівлях соціальної сфери ведеться ремонт системи опалення, утеплення за допомогою встановлення енергозберігаючих вікон та дверей, а також ремонту покрівель. Крім того, стара система освітлення центральних вулиць міняється на нову, енергозберігаючу.