У нинішньому стані районні ради Дніпра не потрібні, – активіст

02.05.2018 20:30   -
Автор:

Міська влада Дніпра забрала практично повністю всі повноваження у районних рад, проте, їх ліквідація протирічить філософії децентралізації, вважає громадський активіст, депутат Чечелівської районної у місті ради Кирило Дороленко.
Про це він розповів в ексклюзивному коментарі Інтернет-виданню «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ».
«У таких радах є комгосп, який нічого немає, і є невеличкий виконком, який виконує, наприклад, облік квартир, чи прийом звернень громадян. Ще залишився соціальний захист, але це питання часу і його скоро заберуть. Районі ради залишились без повноважень. Щось зробити для міста чи району вони не можуть», – каже активіст.
За його словами, саме в такому стані райради дійсно непотрібні.
«Якщо взяти філософію децентралізації, то районні громади повинні існувати. Вони б були останнім ланцюгом, які з’єднували територіальну громаду з владою міською. Районний депутат чи районний виконком більше орієнтується на проблеми свого району і він би міг правильно перерозподіляти кошти, бюджет. Якщо ми беремо розуміння децентралізації, то бюджет би спочатку наповнювався районною радою, а потім невеличкий відсоток перерозподілявся на місто, яке б виконувало великі інфраструктурні проекти. Зараз якщо, наприклад, Чечелівський район збирає гроші, то він все передає місту, а місто потім вирішує, що ремонтувати – Центральний міст, Новокодацький район, Соборний район, і дуже рідко може звернути увагу на Чечелівський район», – пояснює депутат.
Читайте также: Ліквідація райрад в Дніпрі відповідає децентралізації, – Ольга Корнєва
У місті 300 депутатів у всіх районних радах. Ці депутати краще знають, що потрібно району, бо самі мешкають на його території.
«64 депутатам міської ради дуже важко покривати мільйонне місто. На одного депутата райради виходить 2 тисячі мешканців, а на депутата міськради виходить 12-13 тис. мешканців. Наскільки він встигає за місяць обробляти таку кількість людей – я не знаю. Депутати не отримують заробітної плати, вони повинні ще десь працювати, щоб забезпечувати себе. І на такому достатньо жорсткому режимі вони повинні працювати ще з людьми», – розповів Кирило Дороленко.