У листопаді Дніпропетровщина стала лідером з порушень прав журналістів

07.12.2016 14:30   -
Автор:

Згідно з результами щомісячного моніторингу Інституту масової інформації “Барометр свободи слова”, лідером таких порушень цього місяця стали Дніпропетровщина, де зафіксовано загалом п’ять випадків, та Київ з чотирма випадками.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНЕПР. ГЛАВНОЕ» з посиланням на ІМІ.
У Дніпрі 10 листопада вхід до міської ради був заблокований представниками КП “Муніципальна гвардія”, в результаті ні громадяни, ні журналісти не могли потрапити до приміщення, де відбувалося засідання виконкому Дніпровської міської ради, повідомляє Zabeba.li.
Як повідомила представниці ІМІ в Дніпропетровській області журналістка видання Ірина Логуш, вона демонструвала редакційне посвідчення охороні, але безрезультатно. За її словами, журналісти, які не могли потрапити до будівлі, зверталися до прес-служби міськради, проте охорона все одно не пропускала їх всередину. На дверях головного входу лише містилося оголошення: “10.11.2016 Дніпропетровська міська рада прийом громадян не проводить. Вибачте за незручності”.
Потрапити до будівлі міськради журналістка змогла лише через службовий вхід. За її оцінкою, на самому засіданні виконкому не вирішувалося резонансних питань. По завершенню засідання головуюча, заступниця міського голови Світлана Єпіфанцева заявила, що виконком – закритий робочий орган, і бути присутніми на ньому можуть члени виконкому і депутати.
Як повідомила представниці ІМІ в області редакторка сайту “Інформатор” Юлія Север’янова, журналісти видання також не змогли потрапити на засідання виконкому, хоча пред’являли охороні редакційні посвідчення. ​
Медіа-юрист ІМІ Роман Головенко зазначає, що пункт 4 статті 3 Закону України “Про доступ до публічної інформації” передбачає загальний доступ “до засідань колегіальних суб’єктів владних повноважень, крім випадків, передбачених законодавством”.
“Тому пані Єпіфанцева мала обгрунтувати закритість виконкому хоча б якимось його (або міськради) нормативним актом, наприклад, регламентом роботи виконкому. Адже це колегіальний орган, і навіть якщо буде відповідне положення нормативного акту щодо закритості, то воно може бути обгрунтоване лише розглядом питань з розголошенням на виконкомі інформації з обмеженим доступом”, – зауважив юрист.
Як повідомляв ІМІ, 26 жовтня у Кривому Розі охорона перешкоджала журналістам потрапити на сесію Криворізької міської ради. За словами журналістів, представники КП “Муніципальна гвардія” пропускали до приміщення та сесійної зали лише за списками. Деякі журналісти потрапили до зали з труднощами, деякі так і залишилися у холі міськвиконкому.
Криворізький ВП ГУ НП в Дніпропетровській області​ об’єднав усі заяви від місцевих журналістів, яким охорона перешкоджала потрапити на сесію міської ради, в одне провадження та розслідуватиме за статтею 171 Кримінального кодексу.