У Дніпропетровську представили “Зелену книгу з електронного урядування”

10.12.2014 22:43   -
Автор:

В рамках обговорення державної політики у сфері електронного урядування в Україні 10 грудня 2014р. у Дніпропетровську відбувся «круглий стіл» на тему: «Цифровий порядок денний для України. Зелена книга: стратегія політики е-урядування».
Про це пише інтернет-видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на офіційне повідомлення Дніпропетровської обласної організації Національної спілки журналістів України.
В обговоренні «Зеленої книги державної політики у сфері електронного урядування в Україні», де визначені основні напрямки розвитку е-урядування: електронна взаємодія органів влади, електронні послуги, відкриті дані та електронна демократія, взяли участь експерти Робочої групи з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування, представники міської та обласної державної адміністрацій, органів місцевого самоврядування, бізнесу, освіти, ІТ сектору, медіа та громадськості.
В ході прес-конференції за результатами «круглого столу» доктор наук з державного управління, професор, директор Інституту вищих керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України Андрій Семенченко та начальник управління інформаційних технологій та електронного урядування Дніпропетровської облдержадміністрації Тетяна Шаповалова озвучили ключові моменти предмету розмови.
Як зазначив Андрій Семенченко, «Зелена книга» – це документ, який використовується урядами демократичних країн для декларування та обговорення головних напрямів та змісту державної політики у тій чи інші сфері. Головною особливістю Зеленої книги є те, що цей документ з реалізації державної політики передує розробці конкретних нормативно-правових актів та ухваленню рішень і передбачає попереднє ретельне вивчення та відкрите публічне обговорення ключових проблем в певній сфері державної політики, а також способів їх вирішення. Конкретні рішення органів влади розробляються та ухвалюються на виконання тієї державної політики, яка викладена у Білій книзі, що розробляється за результатами Зеленої книги. Таким чином забезпечується цілісність, системність та послідовність у проведенні державної політики, прозорий та відкритий до пропозицій заінтересованих сторін процес її підготовки.
«Окрему увагу при розробці Зеленої книги приділяють процесам публічних та експертних консультацій та обговорення. Головна мета таких обговорень – це виявлення, формулювання та встановлення альтернативних способів розуміння проблем і підходів до їх вирішення, які пропонують заінтересовані сторони, аби за їх результатами запропонувати максимально збалансований варіант відповідної державної політики», – наголосив експерт.
З метою досягнення конкретних цілей та результатів у винесеному на обговорення проекті «Зеленої книги» автори пропонували обмежитись чотирма базовими напрямками електронного урядування, а саме: електронна взаємодія органів влади, надання електронних послуг, відкриті дані та електронна демократія (участь громадян в урядуванні).
Про досягнення Дніпропетровщини у сфері електронного врядування розповіла Тетяна Шаповалова, начальник управління інформаційних технологій та електронного урядування облдержадміністрації.
“Технології електронного урядування є одним з ключових всесвітньо визнаних інструментів ефективної модернізації системи управління, економічного розвитку та демократії. Вони не є допов­ненням або аналогом традиційного уряду, а лише визначають новий спосіб взаємодії на основі активного використання інформаційно комунікаційних технологій з метою підвищення ефективності надання державних послуг, – додала Тетяна Миколаївна. – У сфері е-урядування Дніпропетровщина має певні напрацювання. Так, на території нашої області у 2012 році був запроваджений проект “Регіональний віртуальний офіс електронних адміністративних послуг”. Не зважаючи на деякі складнощі, все ж ми досягли інформаційної взаємодії, дійшли до єдиних стандартів, вимог і якості адміністративних послуг».
За словами начальника управління інформаційних технологій та електронного урядування, зараз впроваджується пілотний проект “Адміністративні послуги: спрощений доступ через пошту”, діє регіональна мережа пунктів колективного доступу до інформації через сенсорні кіоски, інформаційно-ресурсний центр “Відкрита влада”, працює контакт-центр “Гаряча лінія голови Дніпропетровської облдержадміністрації”. Окрім того, Дніпропетровську область було обрано як одну з 4 областей, які стануть пілотними у впровадженні проекту “Електронне урядування для підзвітності влади та участі громадян” на 2015-2018 рр., що здійснюватиметься за участю Швейцарського бюро співробітництва.
Андрій Семенченко додав, що для успішного втілення е-урядування в Україні окрім повного Інтернет-покриття території необхідна також підготовка і вмотивування держслужбовців. «На сьогодні триває процес підготовки державних службовців. Втім, існує досить серйозна проблема, адже темпи підготовки спеціалістів повинні відповідати темпам впровадження цих технологій. Щодо законодавства, то зараз розглядається проект Закону «Про державну службу», де передбачено обов’язкове володіння знаннями і навичками держслужбовцем електронного врядування», – зазначив експерт.
“Є всі підстави оптимістично дивитися в майбутнє та бути впевненим у тому, що набуті досягнення у сфері інформаційних технологій зумовлять безперервний розвиток електронного урядування в Україні та Дніпропетровської області як однієї з провідних областей”, – резюмувала Тетяна Шаповалова.
Довідково:
Документ підготовлено Робочою групою з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування при Віце-прем’єр-міністрові України – Міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Гройсманові В.Б. за участі експертів групи Е-урядування Реанімаційного пакету реформ. Захід проведено за підтримки Дніпропетровської обласної державної адміністрації.
Партнерами заходу виступають: Дніпропетровська обласна державна адміністрація, Державне агентство з питань електронного урядування України, Робоча група з розробки урядової політики в сфері розвитку електронного урядування при Віце-прем’єр-міністрові — Міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Міжнародний фонд «Відродження», National Democratic Institute, United State Agency International Development.