У ДніпроОДА презентували новий роман про АТО

21.10.2016 10:24   -
Автор:

Скільки знадобиться часу, аби вижити, вийти з оточення та зробити крок у вічність? Відповідь дає сумський письменник, журналіст та редактор кількох часописів Євген Положій. У ДніпроОДА він презентував свій новий гостросюжетний роман «5 секунд, 5 днів». Протягом двох годин автор спілкувався з читачами: розказував про війну, справедливість, дружбу, героїв-добровольців та як склалося життя персонажів поза книгою.
Про це повідомляє інтернет-видання “ДНЕПР. ГЛАВНОЕ” з посиланням на прес-службу ОДА.
«У Дніпропетровській ОДА традиційними стали неформатні зустрічі з письменниками, журналістами та блогерами. У гостях уже побували Павло Паштет Белянський, Gorky Look і Serg Marco. Тисячний зал шанувальників зібрав російський поет Орлуша. Про життєві протиріччя філософствував Сергій Іванов. Про Іловайську трагедію розказували Роман Зіненко та Євген Положій. Євген завітав до ОДА вдруге – цього разу з новим історичним романом. Він про життя, війну, дружбу, правду та незламність духу», – зазначив голова Дніпропетровської ОДА Валентин Резніченко.
П’ять секунд, п’ять днів, п’ять років, вічність – такі часові категорії вмістив новий роман Євгена Положія. З книжковою новинкою про миттєвості й безсмертя автор завітав із Сум на творчий вечір до ДніпроОДА.
«5 секунд, 5 днів» – історія, яка не увійшла до моєї попередньої книжки «Іловайськ», але заслуговує на окрему увагу. Вона більш емоційна. У романі описане життя головного героя до і після АТО, зображені військові епізоди. У центрі сюжету – людина, яка бореться за справедливість», – розказав Євген Положій.
Головний герой книги – 43-річний Віталій Бойченков. За професією – залізничник, за покликанням – борець за правду. Прагнучи справедливості, чоловік спочатку йде на Революцію Гідності, потім – в зону АТО. При виході з «Іловайського котла» отримує важке поранення, але залишається живим. Після поневірянь по шпиталях, боєць повертається додому і дізнається: його колишній товариш став місцевим олігархом. Так у книзі з’являється антигерой. «Головний герой приходить до висновку: у житті ти або на боці добра, або на боці зла. І якщо в певний момент перестаєш боротися, то опиняєшся серед темних сил», – тлумачить художній задум Положій.
В основі твору – реальні долі. Про війну без прикрас авторові розказували АТОшники – бійці батальйонів «Кривбас», «Херсон», «Дніпро-1» та вояки 51-ї бригади.
Зустріч з прототипами книжних героїв стала родзинкою творчого четверга. Серед них – Віталій Бунчиков, Володимир Мазур, Ігор Павлов. Хлопці кажуть, поки що роман не читали. Та певні: у ньому правдивий кожний рядок.
«Ніхто про мене книжок не писав. Це перша, – посміхається Віталій Бунчиков. – Сподіваюся, той, хто її прочитає, зрозуміє, за кого ми воювали на Донбасі».
«Сухі цифри й факти читати нецікаво. Інша справа, коли вони в художній оболонці, – ділиться Володимир Мазур. – Такі твори – для молоді. Вони виховують патріотів».
На літературному вечорі можна було придбати роман за ціною видавництва, поставити питання автору, сфотографуватися та взяти автограф.
«Мені часто закидають, що я все вигадав, аби читач заплакав. Звичайно, без творчого переосмислення і художніх елементів не обійшлося. Тим не менш, історія правдива», – каже письменник.
Пригодницько-психологічний роман побачив світ цієї осені. Його наклад поки що невеликий – 2 тисячі. Але автор певний, що це тільки початок. «Іловайськ», «5 днів» – дуже болючі для мене книги. Вони перевернули мою уяву про літературу і творчість. В них війна говорить з Україною вустами простого солдата. Я не воював, у мене немає досвіду військової журналістики. Але я взяв на себе відповідальність і написав про трагічні події на Донбасі», – зазначив Євген Положій.
За тиждень в ОДА – безкоштовний концерт видатного актора, заслуженого артиста України Олексія Горбунова. Реєстрація – за посиланням.