Інтернет-видання «Дніпро.Головне»

У ДніпроОДА немає ентузіазму щодо реалізації мовної політики, – Єгор Гуськов

Голова Дніпровського міського об’єднання всеукраїнського товариства «Просвіта» Єгор Гуськов в ексклюзивному коментарі Інтернет-виданню «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» розповів, що йому нічого невідомо взагалі про існування будь-якої державної політики з поширення української мови.
«Дійсно, існує указ Президента України Віктора Ющенко «Про Концепцію державної мовної політики», від 10 лютого 2010 року. Документ містить багато гарних формулювань, але, як свідчить дата документа, він був прийнятий в останні тижні каденції Віктора Ющенка і не мав часу на реалізацію за його президенства. Президент Віктор Янукович ігнорував цей указ. Щодо Петра Порошенка я не чув жодного разу, щоб він посилався на цей указ чи свідчив якимось іншим чином про те, що йому існування цього указу відоме», – каже він.
Читайте також: Керівництво Дніпра та регіону не пропагують українську мову, – Ляля Євтушенко
Ніяких інших указів, постанов чи законів, які хоч якось підпадають під поняття «державна мовна політика», за словами Гуськова, немає. Він пригадав, що Петро Порошенко 8 березня цього року публічно обіцяв упродовж короткого часу оприлюднити десятирічну програму розвитку української мови як державної. Але вже минуло два місяці, а новин про цю програму досі немає.
«Наказ Управління освіти департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради від 8 червня 2017 року за підписом Світлани Баляй – це єдина ініціатива міської влади Дніпра в сфері забезпечення належного функціонування державної мови, яка мені пригадується. Але мені невідомо про жодний випадок, коли відбулась перевірка виконання цього наказу в якомусь державному середньому навчальному закладі і за результатами цієї перевірки було когось покарано», – говорить Гуськов.
Читайте также: Почему Порошенко может проиграть выборы?
Також він нагадав, що була створена робоча група з питань реалізації державної мовної політики при обласній державній адміністрації.
«Люди, які беруть участь в цій робочій групі, кажуть, що з боку представників обласної державної адміністрації ніякого ентузіазму щодо роботи в цій групі не виявляється. Ніяких прикладів успішної діяльності цієї робочої групи навести не можу. Група створена 7 липня 2017 року», – додав він.