У Дніпрі завершився архітектурний фестиваль «Міста України»

12.11.2018 18:00   -
Автор:

10 листопада у Дніпрі завершився Перший архітектурний фестиваль «Міста України-2018». Захід провели з ініціативи міського голови Бориса Філатова за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Культурна столиця», повідомляє Інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ“.
Протягом 5 днів провідні архітектори-урбаністи з Дніпра, Києва, Харкова, Вінниці, Одеси, Чернівців, Тернополя, а також фахівці зі Словаччини, Нідерландів, Німеччини, Словенії, Великої Британії, Польщі та інших країн ділилися своїм професійним досвідом, читали лекції, проводили круглі столи.
Головною подією фестивалю став воркшоп «Публічний простір». Для його проведення було сформовано 6 команд, до складу яких увійшли українські та закордонні фахівці зі сфери міського дизайну, архітектури та суміжних напрямів.
Вони працювали над проектами перетворення та покращення 6 локацій у центрі Дніпра – скверу Івана Старова, бульвару на вулиці Княгині Ольги (від вул. Князя Ярослава Мудрого до проспекту Дмитра Яворницького), бульвару на вулиці Столярова (від вул. Січеславська Набережна до проспекту Д. Яворницького), площі Героїв Майдану, громадського простору навколо Оперного театру, бульвару на вулиці Гоголя (від проспекту Д. Яворницького до вулиці Чернишевського).
«Фестиваль уперше був проведений у повноцінному форматі. Робота вийшла складною, але результативною. Між учасниками навіть можна було помітити суперництво, що трохи незвично, адже це не конкурс, а воркшоп. Для нас важливо було отримати загальний результат і спільні напрацювання. Власне, цього ми й досягли», – зазначив начальник Головного архітектурно-планувального управління – головний архітектор міста Дмитро Волик.
Паралельно із командами професіоналів працювали й команди студентів, які теж представили свої ідеї на розгляд.
«Ми одержали багато різних робіт – кардинальних і не дуже. Це добре, адже завданням воркшопу було отримати віяло можливостей для того, щоб містяни мали змогу обирати серед розмаїття думок та пропозицій саме ті варіанти облаштування публічних просторів, які їм найбільше подобаються», – розповів модератор воркшопу «Публічний простір», архітектор, урбаніст Ігор Лялюк.
Основним питанням, за словами Ігоря Лялюка, стало майбутнє бульварів. Архітектори наразі схиляються до того, що їх необхідно кардинально змінити, а не залишати у класичному вигляді. Також учасники фестивалю наголошували на тому, що публічні простори – це не тільки архітектура, зручні автомобільні та пішохідні розв’язки, зелені зони тощо, а й люди, які живуть і працюють на цих вулицях. Важливо, щоб містяни ототожнювали себе з публічними просторами, доглядали за ними та були зацікавлені у їхньому достойному зовнішньому вигляді.
«Ми запропонували архітекторам для опрацювання майданчики, наближені до проспекту Яворницького, тому що на цій головній вулиці Дніпра відбуваються активні роботи з будівництва метро. Звісно, стратегією міста після завершення будівельних робіт буде відновлення проспекту та суміжних з ним територій. Усі презентації, отримані під час фестивалю, будуть представлені керівництву міста для розгляду та вивчення», – зазначила директор департаменту інноваційного розвитку Дніпровської міської ради Юлія Павлюк.