У Дніпрі затвердили програму благоустрою мікрорайонів

25.09.2019 11:32   -
Автор:

У Дніпрі затвердили програму, завдяки якій містяни зможуть самостійно вирішувати питання благоустрою своїх мікрорайонів та отримувати на це фінансування. Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу міськради.
25 вересня під час чергової сесії Дніпровської міської ради депутати затвердили програму підтримки самоорганізації та поглиблення децентралізації міста Дніпра на 2019-2023 роки. Вона передбачає створення органів самоорганізації населення (ОСН) на місцях – об’єднання мешканців району, мікрорайону, кварталу, вулиці, будинку, які вирішили, що вони готові взяти на себе обов’язки з управління та догляду обраної території на законних підставах. Сесійним рішенням їм надається таке право.
Затверджена під час 48-ї сесії програма реалізується у рамках стратегії децентралізації. Завдяки їй з’явилася можливість створювати бюджети мікрорайонів. Їх розмір залежатиме від кількості мешканців, що проживають на території ОСН та її площі. Це дозволить людям самостійно вирішувати питання благоустрою там, де вони вважатимуть за потрібне. ОСН діятимуть спільно з департаментом з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики і департаментом благоустрою та інфраструктури ДМР.
Спочатку люди визначатимуть пріоритетність питань, які потрібно вирішити. Це може бути будь-що: від створення клумб, квітників і зелених зон у дворі до будівництва та поточного ремонту доріг, у тому числі внутрішньоквартальних. Якщо міська влада вирішить надати відповідні повноваження, то облаштовану територію утримуватимуть самі органи самоорганізації населення. Для цього їм додатково надаватиметься інвентар, необхідні приміщення, кошти для закупівлі витратних матеріалів.
У Дніпрі вже організовано декілька мікрорайонних комітетів, які готові брати на себе обов’язки підтримки чистоти в районі, обслуговування дитячих та спортивних майданчиків, прибудинкових територій тощо. До того ж, у місті створено 14 ініціативних груп, які проводять зустрічі та опитування мешканців щодо готовності створення органів самоорганізації населення.